3 покоління, 2 намети й 1 «Звір»: роуд-тріп Францією-2024

– Він може!

– Він не може!

– Він їде!

Я втиснула педаль гальма у підлогу і з жахом спостерігала, як на круг перед нами вирулює здоровенний автобус з «гармошкою», що мало не в’їхала мені в лобове скло. Пріоритет руху був у мене, але кого це цікавить у Франції? Йому треба — і він їде. Це було одне з 1000 транспортних кілець, які нам довелося подолати під час подорожі. Особливо полюбляють їх архітектори у Нанті й на захід від нього, аж до Атлантичного океану.

Зі мною була мама й середній син, Мишко, тож вільно висловити свою думку з цього приводу я не могла, довелося сформулювати кучеряво, як годиться у Франції:

«Цей ваш Ле Корбюз’є, крім циркуля й штопора, нічого в руці не міг утримати, тож перепивши поганого бордо вирішив помститися жителям Нанту й накрутив для них кіл на кожному перехресті!»

Виїхавши з міста, я зітхнула з полегшенням: нарешті, провінція без шаленого трафіку і дибільних розв’язок! Але рано зраділа: в селах повсюди лежачі поліцейські, що підкидають задок «Звіра» й усіх, хто сидить у салоні, якщо хоч трішки перевищиш 30 км/год.

На трасі обмеження 110-130, і є час повтикати у пейзажі й червоні маки, якими прикрашені узбіччя, або троянди, висаджені на роздільній смузі.

Все, що ми бачили у французьких комедіях — правда, але це ще не все. У карколомній подорожі, метою якої було обігнути Париж по найбільшій кривій і відвідати гору Сен-Мішель, ми побачили Францію різноманітну: пихату і домашню, провінційну й урбаністичну, на узбережжі Атлантичного океану й у долині Луари. Було і страшно, і смішно, й абсурдно, але ніколи не нудно. Франція складається з 99 департаментів, і за 11 днів ми об’їздили з десяток їх (Ельзас-Нормандія-Бретань-Долина Луари-Бургундія-Ельзас) за маршрутом Страсбург-Мец-Реймс-Ам’єн-Руан-Етрета-Гавр-Кан-Мон-Сен-Мішель-Нант-Невер-Діжон-Орлеан-Кольмар:

Домалюйте шматок дороги від Кольмару до Страсбургу самі, бо гугл обмежує маршрут лише 10 пунктами

Формат «роуд тріп» передбачає пересування на машині (у нашому випадку, Beast, або Звір, маленький джип Сузукі Ігніс) і ночування в орендованих квартирах або на кемпінгах. Ми з мамою ночували в наметі на даху машини, а Мишко — у наметі на траві.

Вечорами грали втрьох у карти у «кінга»

Франція — це країна кемпінгів. Просто подивіться, скільки їх біля містечка Кан, що неподалік від гори Сен-Мішель, де житло коштує від 260 євро за ніч. Ми ж зупинялися на ночівлю за 23–28 євро: у цю ціну входить машина, 3 людей, 2 намети й інколи електрика.

Перед подорожжю я прочитала книжку «Кемпінг для чайників» і відкрила для себе такі моменти, що можуть і вам стати у нагоді:

  1. Найкращі кемпінги у Франції — муніципальні. Вони фінансуються містом або селом, і влада слідкує, щоб травка була підстрижена, у душі була гаряча вода, а у прийомній — привітні люди. Так воно й було: до того ж, вони найдешевші, а в останньому навіть був фен і опалення у душовій, що при +6 зранку було дуже доречно!
  2. Кемпінги дуже різні, краще не бронювати заздалегідь, а під’їхати й подивитися, звертаючи увагу на такі речі, як сусіди, якість покриття (чи не витоптана до стану грязюки трава) й наявність гарячої води у душі. На практиці, ми були під вечір такі зморені, що нам було все одно, і просто бронювали найближчий варіант.
  3. Слід виходити з того, що не буде мила для рук, засобу для миття посуду і туалетного паперу. Це все у нас було із собою, і ще пральний порошок, гель для душу, шампунь і рушники. Все це нам знадобилося також і в орендованих квартирах, де часто не було того чи іншого, а то й усього одразу. В одному місці я спитала: «А як ми в карти гратимемо без стола? Може, принести з машини складний?»
Один із непоганих варіантів, у Кані, де було майже все — і, головне, місце!

«Це ще нічого, – розповідав Юрко після подорожі з Льокою та дітьми півднем Франції. – В одній із квартир не було постільної білизни й довелося їхати за 110 км в Ікею й купувати 4 комплекти. А в іншому місці з мене запросили 200 євро застави за якийсь сарай! При цьому, картку вони не приймали, а стільки готівки в мене не було».

Дорогою на Францію й назад зупинялися неподалік від Карлсруе у Льоки, моєї сестри

Ми слухали й співчутливо кивали головою: все було нам знайоме. В останньому місці ночівлі, в Аденкурі майже на кордоні з Швейцарією, господар вимагав прислати ID-картку, без якої відмовлявся сказати код до скриньки з ключами. Я вела автівку, тож не могла відволікатися: Мишко розрулював це питання через booking, електронну пошту і WhatsApp. Весь час щось не складалося: то не було інтернету, то файл не проходив на пошту. Нарешті, питання вдалося розрулити, коли ми вже стояли на порозі приміщення.

Це не воно, це сарай, на якому написано: «Немає сенсу ігнорувати Луару!»

Всього ми ночували 4 рази в орендованих квартирах (від 60 до 87 євро за ніч на трьох осіб) і 6 разів на кемпінгах. Їли 1 раз на день у ресторані, а в інші рази скуплялися в супермаркетах і готували сніданок і вечерю самі. Відкриттям для нас став «Леклерк», про який ми нічого не чули в Німеччині. Це мережа магазинів, де можна купити все — від курки-гриль до автівки — із заправками, ресторанами і салонами краси. Почавши із Франції ще в кінці 40-х років, вони захопили поступово ринки Іспанії, Португалії і навіть Польщі! В Німеччину, вочевидь, цю мережу не пустили. Маленькі й величенькі «Леклерки» є повсюди, навіть у селах і містечках (скоріше, біля них). Ціни, зокрема на продукти й пальне, дешевші ніж деінде, вибір пристойний і найближчий магазин десь поряд, за рогом. Скупаються там в основному місцеві, туристів ми не бачили. Є спеціальні каси, де обслуговують лише вагітних або приймають лише чеки, але місцеві показали нам жестами, щоб ми не парились і просто йшли на вільну касу. Взагалі, люди нам траплялися дуже привітні, які намагалися хоч якою мовою пояснити нам, що паркуватися в місті на вихідних можна безкоштовно або показували на карті, де знаходиться найближчий відкритий ресторан.

На базарі — в цьому випадку у Діжоні — можна і випити, і закусити. І то — зранку!

– Сьогодні вівторок, отже, працюють лише бари, – пояснював нам бармен, що неспішно протирав склянки за стойкою, – Марі, що у нас сьогодні відкрите? – звернувся він до завсідниці, що пила аперо за столиком біля вікна.

Та знизала плечима. «Може, в Мішель? Ні, у неї сьогодні вихідний».

Лице в бармена прояснилося і він дістав із шухляди брошурку:

– Ось, це чудовий ресторан неподалік, але він працює з 16:00! Якщо ви голодні, можете пообідати в бістро в центрі.

Ми подякували, доїхали до центра містечка Ансені й прифігіли. Перед нами був: а) середньовічний замок, б) чепурний парк на набережній Луари і в) затишний винний погрібець, де нас нагодували стравами смачної французької кухні не за всі гроші світу. А, головне, там не було натовпу туристів, як в інших розрекламованих місцях.

Замок у містечку Ансені на березі Луари

Ансені маловідомий, на відміну від замку Шанонсо, куди туристів привозять автобусами, тож краще під’їжджати о 9 ранку, до відкриття. Відомий він тим, що Генріх II подарував його своїй фаворитці, Діані де Пуат’є, яка була на 20 років старшою за нього, а після смерті короля відібраний дружиною, Катериною Медичі. Протягом кількох століть Шанонсо опікувалися в основному жінки, через що він називається «Дамський замок». Під час Першої світової війни тут був госпіталь, де доглядали більше 2000 поранених.

Замок Шанонсо чудовий за будь-якої погоди, але особливо у травні, коли квітнуть троянди

Крім основної будівлі, що розкинулася через річку Шер, каплички й господарчих споруд, до комплексу входять виведений під лінієчку французький сад, зарослий англійський сад-ліс, лабіринт, аптечний город і ферма XVI сторіччя, де пасуться віслюки з давньогрецькими іменами. Фотографувати Шанонсо можна нескінченно, що ми й робили разом із 3000 іншими туристами.

Це був один із небагатьох сонячних днів на шляху. Сен-Мішель, до прикладу, був похмурим і епічним — і це було єдине місце, де нам довелося сплатити за паркування, і то — одразу 14 євро! Натомість у ціну входив човниковий автобус: до гори ми йшли 35 хвилин, а назад їхали автобусом безкоштовно. Марно й казати, що парковка на 4000 місць, коли ми повернулися, була забита машинами.

Сама гора, яку від континенту відділяє приливне море, містична й загадкова. У капличці, вирізаній просто у скелі, ми помолилися за скорішу Перемогу України — Архангел Михаїл, що є покровителем Києва і поборником диявола, обіцяв прийти на допомогу.

На виході з каплички сиділа стомлена жіночка із собачкою і стояла Жанна Д’Арк, яка тут повсюди. Містичне і смішне у Франції невіддільні одне від одного.

A propos Жанни Д’Арк, яку французи засудили до страти через те, що вона носила штани, а потім зробили національною героїнею й небесною заступницею Франції. Нам не пощастило у тому, що ми потрапили на її свята, що тривали кілька днів, а то й тижнів у середині травня. В місцевій газеті я прочитала, що в Руані на минулі свята приїхало 150 тисяч туристів — і цього разу ми опинилися у вирі подій. Через місто крокувала процесія, учасники якої були одягнені в середньовічний одяг, грали на волинках і трубах і вигукували у натовп запальні слова, яких ми не розуміли.

Центр міста був перекритий, на паркінгу висіла табличка «Не працює», а на набережній, що залишалася єдиною проїзною частиною, сталася аварія й вантажівка перегородила всі лінії в обох напрямках. Довелося задкувати у провулочок і городами (а точніше мостом, на якому велися роботи) дістатися острова посеред Сени, де і залишити Звіра в надії, що його загрозливий вид і намет на даху відстрахає жителів місцевого гетто. Проводивши Жанну в останню путь, ми зайшли у Руанський собор, що зустрів нас прохолодою і зібранням кардиналів.

Перед виходом із собору вирував середньовічний ринок, на якому проводили мастер-класи для дітей із давніх мистецтв і продавалися вироби ручної роботи. Поївши квіш із фланом, ми повернулися на міст, де знайшли Макрона.

Кинутий хазяйкою заєць став нашим дорожнім талісманом і супроводжував нас протягом усієї подорожі. «Щось Макрон сумний, а ну, посади його ближче до нас!» «Та, він буде у карти підглядати!» «Треба б його випрати, може, в океані?» «Ні, м’які іграшки не люблять солоної води». «Дорогий, ми приїдемо не самі. З нами буде Макрон!» «Нічого, у мене знайдеться місце для нього у підвалі».

Так ми розважалися дорогою, аж поки не доїхали до Етрети, від якої в нас перехопило подих, а в мами вибило землю з-під ніг.

Далі буде…

Будьте в курсі

Жодного спаму!

Поділіться своєю думкою