Реннштайг-2: про динозаврів, епічні камені, Сталкера і пошуки води

Країна Дінозаурія. У Тюрінгії.

Слово “динозавр” німецькою вимовляється “дінозаурія”, і мені завжди здавалося, що це назва країни, де востаннє бачили динозаврів. Цю країну ми відкрили на другий день походу — знаходиться вона просто на Реннштайгу, на горі Гросер Інзельсберг. На неї, звісно, довелося видиратися, тож виглядали ми з Борисом після підйому так:

Вид на країну Дінозаурія

Ця гора висотою 916 м є найвищою точкою західного Тюрінзького лісу: у добру погоду з неї видно славно (або сумно) звісну гору Брокен у Гарці, відому тим, що на ній щороку 1-го травня збираються відьми на шабаш. Цього дня Брокен не було видно, зате ми побачили гори, якими проходила давня границя між Прусією та Саксонією:

Вид з Венеціанського камня, що насправді є порфиром

Неподалік знаходиться справжнє “Кам’яне море” — розсипи граніту і порфиру.

Це ще не саме море, лише його узберіжжя

Для тих, хто хоче все знати, всюди розвішені інформаційні таблички, що ґрунтовно пояснють все, що знаходиться довкола:

Все, що ви хотіли і не хотіли знати про граніт

Краще запитати у цих трьох каменів, що стережуть вхід у долину:

Три камені, як три брати, вдивляються у далекі гори.

Поки я читала і фотографувала, хлопці видиралися на всі скелі, які бачили, і скакали ними, немов горні барани. Я за ними ледве встигала.

“Мамо, досить уже фотографувати, давай до нас!”

Але настав момент, коли шлях нам перегородила табличка з пересторогою:

“Вхід до каменярні суворо заборонено. Небезпечно для життя!”

“Вау! — відреагував Мишко, — погнали!” “Ти що, — кажу, — сказився, чи читати розівчився?” “Ні, але ти подиви, як епічно! Це ж просто Сталкер! Чекай, я сфотографую та Іллі надішлю, він очам своїм не повірить”. Із цими словами він вихопив у мене з рук телефон і надіслав старшому братові отакий знімок:

Вхід до старої каменярні нагадує гру “Сталкер” або сцену з німого фільму жахів.

“Навіть якщо ви проходите через пекло, продовжуйте йти,” — радив Уінстон Черчиль. Або ж, як говорить німецьке прислів’я: “Wenn schon, denn schon”, — якщо робити, то вже як слід. Дослухаючись цих порад, ми знехтували забороною і підійшли впритул до прірви.

Ми подивилися на прірву, а вона подивилася на нас.

“Погнали вниз?” — нерішуче спитав Мишко. Але тут уже настав момент проявити характер і твердо сказати: “Ні”. Золоте правило виховання і міжгендерних стосунків “на два рази “так” — один раз “ні” спрацювало й цього разу, ми відійшли від прірви й почимчикували далі.

Ненадовго визирнуло сонце і йти стало веселіше.

Трішки розвиднілося й одразу захотілося пити. А також стало зрозуміло, чому вимерли всі ці динозаври, які залишилися лише на карті Національного тюрінзького геопарку:

Карта пригодницького шляху “Пангея — слідами суперконтиненту”, що проходить через сусідню гору Інзельберг

Ці величезні тварини сконали через нестачу води! Бо, справді, які є варіанти поповнити запаси води на шляху? Варіант № 1: потічок, облаштований трубою і гордо названий “Левове джерело”. От тільки води у ньому — кiт наплакав!

Тут ми спіймали облизня. Нічого, йдемо далі!

Варіант № 2: кафешки, туалети й готелі на шляху, відпав через закриття таких, про яке вже згадувалося у першій частині.

На додачу до звичних закликів носити маску і тримати дистанцію інформація про те, шо кафе закрите на невизначений час.

Варіант № 3: калюжа. Не варіант!

Борис уважно роздивляється калюжу незвичного кольору. Не пий, козенятком станеш!

Варіант № 4: природні водні басейни. Наприклад, отакий:

Джерело «Чорна вода» у Тюрінзькому лісі

Насправді це природній колір води у цьому джерелі, що став таким через чорні мінерали, але випробовувати на ній новенький водяний фільтр якось не хотілося. Тож ми знайшли нестандартний варіант № 5: водоспад!

Ура, ми дісталися до води!

Однак, для цього ми повинні були зійти зі шляху і спутитися на 300 метрів майже вертикально вниз, які потім, хекаючи, довелося долати на зворотньому шляху з повною поклажею плюс запасом води по 3 літри на кожного. Але зусилля було того варте: ми напилися, вмилися, вимили посуд і набрали запас кришталево чистої води. Я згадала уроки виживання у радянському трудовому таборі «Карасик» на річці Тетерів Переяслав-Хмельницького району і провела мастер-клас із миття посуду у крижаній воді. Щоправда, легенькі пластикові столові прибори мало не змило течією, поки я з діловим виглядом пояснювала порядок дій і важливість командної роботи, але я своєчасно схопилася і притиснула їх каменюкою. Хлопці, здається, заповажали мене ще більше, бо це справжній бушкрафт — навики виживання у лісі з одним ножем і босоніж:

Інколи приємно походити босоніж, особливо коли у кросівках хлюпає.

Одну проблему вирішили, залишилося ще дві: де поповнити запаси провізії і де переночувати. Але про це у наступній частині…

Далі буде!
Будьте в курсі

Жодного спаму!

One thought on “Реннштайг-2: про динозаврів, епічні камені, Сталкера і пошуки води

Поділіться своєю думкою