Любі друзі чи кляті вороги?

Ворогів, як і «любих друзів», слід знати в лице. Знайомтеся: це наші любі саботажники, які блокують наші добрі наміри і не дають почати нове життя кожного понеділка чи кинути пити кожного 20-го січня:

Свиноцуцик

П’яна відьма

Чим вони відрізняються одне від одного?

  • Свинопес бажає захистити нас, інколи від самих себе, тоді як П’яна відьма бажає нам лише згуби. Отже, свиноцуцик — це «любий друг», тоді як П’яна відьма — злісний ворог.
  • Із свиноцуциком можна домовитися, тоді як ПВ краще забанити назавжди.
  • Свинопес – це частина нашої особистості, в той час як П’яна стерва – це зовнішній вплив (тиск колишніх звичок, хибна думка суспільства тощо).

Пропоную вам два дописи на цю тему від д-ра Марко Фрайгера фон Мюнхгаузена (так-так, він є родичем «того самого» Мюнхгаузена), автора бестселеру «Як приручити свого внутрішнього свиноцуцика» та Клер Пулі, вона ж Sober Mummy, яка написала дуже інформативну, і разом із тим дотепну книжку «Щоденники тверезості».

Як приручити свиноцуцика?

Тренер, юрист і консультант д-р Марко Фрайгер фон Мюнхгаузен написав кілька бестселерів. Його книга «Як приручити свого внутрішнього свиноцуцика» є посібником із самомотивації і досягнення успіху в різних сферах життя. Феномен внутрішнього свинопесика полягає в тому, що людина хоче щось зробити, але внутрішній опір перешкоджає їй, наприклад, зайнятися бігом, прибирати в квартирі або написати дисертацію. Марко Фрайгер фон Мюнхгаузен, чиїм предком насправді був знаменитий брехливий барон, розповідає про мистецтво приручення власного свиноцуцика.

  • Пане фон Мюнхгаузен, як подолати розумову блокаду?
  • По-перше, слід чітко пояснити, що таке «внутрішній свинопес»: це мовний образ, метафора нашого внутрішнього опору. Дуже симпатичний образ, досить кумедний. Це не так уже й погано, що у всіх нас є внутрішній свиноцуцик, бо в іншому випадку ми б наражалися безтямно на небезпеку або перенапружувалися б. Отже, внутрішній свинопес грає також і позитивну роль. І, щоб ви зрозуміли, справа не в тому, щоб боротися з ним, подолати його — ми повинні сприймати його серйозно, дослухатися його заперечень, а потім вести переговори з ним — адже він зовсім не злий і його можна переконати аргументами.
  • Якщо пояснити свиноцуцику, що те чи інше досить реально зробити, чи послідує він за вами?
  • Аякже! Це дуже важливий аспект. Щодо кожного наміру та кожного проекту із самого початку має бути відчуття здійсненності. Якщо ми забагато беремо на себе, свинопес виграє з самого початку. До речі, це не означає, що не слід поступово підіймати планку, але перевантажитися на початку — це найкращий спосіб провалитися.
  • В яких областях найбільш вірогідний саботаж із боку славетного кабиздоха? Чи це завжди залежить від окремої особистості та життєвої ситуації?
  • У кожного з нас є сфери, в яких немає нічого спільного із внутрішнім свиноцуциком: це ті справи, які даються нам легко і весело… Тоді як в інших ділах він нам дуже дошкуляє. Ці сфери є зовсім різними у різних людей. Звичайно, є своєрідний «Топ 10 речей, які саботує свинопес» — зайняття спортом, схуднення і звільнення від мотлоху знаходяться на самому початку цього списку. Але, врешті решт, у кожного є свій особистий свиноцуцик.
  • Наміри приходять швидко. Справжнє мистецтво полягає в тому, щоб впроваджувати їх послідовно та ефективно. Як це зробити?
  • Важливими є три речі, про першу з яких ми вже говорили. Свинопес стає особливо активним, коли ми перенапружуємося — тоді він хоче захистити нас своїми підривними діями, так би мовити, від нас самих. Тому спочатку ми повинні опустити планку трохи нижче, щоб вона була не занадто висока. Тобто, не треба одразу бігти цілу годину в парку, але почати з 10 хвилин, а потім повільно збільшувати час.

Уникайте перенапруження — не будіть собаку, який спить!

По-друге, слід завжди робити одну річ одночасно. Ті справи, в яких нам заважає свинопес, завжди повинні бути у верхній частині нашого списку справ….

Починайте день саме з тих справ, які саботує свинопес!

І не в останню чергу — особливо на початковому етапі — дуже важливо не допускати виключень. Кожен виняток дає нашому внутрішньому свиноцуцику ґрунт для підривних дій. За першим винятком дуже швидко йде другий… а після п’ятого наші наміри відходять у забуття.

Від одного печива нічого не буде. А де одне, там і два. Скільки там ще в коробці залишилося? Так і бути, доїм все зараз, а завтра розпочну нове життя!

  • Розкажіть нам про тактику, як переконливо перехитрити і приручити свого внутрішнього свиноцуцика?
  • Внутрішній свинопес є частиною нашої особистості — без самопізнання діла не буде. Іншими словами, ми повинні розпізнати й осмислити наші внутрішні бар’єри і страхи. Чим краще ми їх зрозуміємо, тим краще зможемо справлятися з ними у повсякденному житті, тому що тоді ми знаємо, де вони ховаються, і можемо діяти відповідно. Внутрішнього свинопесика не можна придушити чи замкнути у темному підвалі. Але можна простягнути йому руку і подолати перешкоду разом із ним. Секрет у тому, що внутрішній свинопес дуже любить добрі відчуття! І якщо він усвідомить, що ви отримуєте добрі відчуття, наприклад, від бігу, що це приносить задоволення, він радісно побіжить разом із вами.

Більше детально про те, як приборкати Свиноцуцика, підсилити самомотивацію, позбутися шкідливої звички та зробити позитивні зміни див. у пості «Як привчити Свинопесика?»


Хто така П’яна відьма та як її позбутися?

«А ще є така річ, як П’яна відьма. Це прізвисько я дала голосу, який, здається, назавжди поселився в моїй голові. Він перетворює на попіл навіть найрішучі резолюції, шепочучи: «У пляшці залишилося ще трохи вина. Треба допити його, бо видохнеться!» Або «Вона налила собі більше, ніж тобі. Тихенько долий собі, поки ніхто не бачить». П’яна відьма завжди ратує за час, виділений для себе: «Лише п’ята година вечора, але ж у тебе був важкий день. Налий собі склянку винця, ти заслужила!» І вбивчий аргумент: «А хто не п’є? Куди не глянь, всі роблять це…»

                Уривок із книги Клер Пулі «Щоденники тверезості»

Одним із секретів подолання залежності є усвідомлення поняття П’яної відьми.

Якщо у вас коли-небудь була пристрасна залежність від чого-небудь, ви одразу зрозумієте, про що йдеться. Якщо у вас ніколи не було проблеми з надмірним споживанням (вам пощастило!), цей допис допоможе зрозуміти тих, у кого така проблема є.

Насправді я не пам’ятаю, коли вперше зіткнулася з П’яною відьмою. Напевно, це трапилося незадовго до того, як мені виповнилося тридцять років. Я знаю, що під час навчання в університеті я інколи пила, а інколи ні, і не думала про випивку взагалі. Мені просто було не до того.

Але в якийсь момент у моїй голові почав жити тихий голос. Спочатку він був ледь помітний, дуже схожий на звичайну думку. Наприклад, він казав: «Поглянь-но на цю дівчину! Здається, їй подобається випивка. З нею буде весело, подружись із нею!» або «Вечір тільки почався! Чому б не випити для розгону?»

Поки що все було нормально.

Проблема із залежністю полягає в тому, що вона прогресує. Ті думки, що з’являлися лише зрідка, починають виринати все частіше. Ви все частіше купуєте додаткову пляшку на той випадок, якщо запас вдома скінчиться. То чому б одразу не купити цілий ящик? Це набагато вигідніше!

На той момент, коли я зібралася кинути пити, П’яна відьма була постійною мешканкою моєї голови.  Вона постійно тривожилася про те, коли я вип’ю наступного разу, скільки я вип’ю, де я куплю випивку, скільки порожніх пляшок треба винести і так далі.

Постійні думки про це кожного Божого дня виснажують і повністю відволікають від щоденних справ. Важко досягти чого-небудь у житті, коли в голові весь час ведеться такий монолог.

Тож я кинула пити.

Проблема полягає в тому, що коли ви починаєте боротися із залежністю, цей монолог погіршується і відьма починає КРИЧАТИ.

ТИ ЩО ТАКЕ РОБИШ? ТИ ПОЧУВАЄШЬСЯ КЕПСЬКО! ТОБІ ПОТРЕБНО ВИПИТИ ВИНА! БЕЗ НЬОГО ТИ ЗАСУМУЄШ! ЖИТТЯ БЕЗ НЬОГО НІЯКЕ !

Відчуття таке, начебто з’їдиш із глузду. Свідомо і логічно ви розумієте, що повинні кинути пити, що випивка шкодить вам, але підсвідомо ви залежні — ваша підсвідомість не встигає за свідомими рішеннями та думками. Фактично у вашій голові точиться постійний бій.

І в ньому бере активну участь П’яна відьма.

Вам потрібно надати цьому голосу ім’я, особистість, щоб ви зрозуміли, що це не ви. Це ваша залежність. І як тільки ви відділите цей голос від себе, ви зможете зрозуміти його і перемогти його. Неможливо вести довготривалу боротьбу із собою, але можна боротися зі злим ворогом.

Залежні люди обирають різні назви та персоніфікації для своєї залежності.

Ян Білик, автор цікавого й повчального блогу «Чоловік і його грог», описує залежність у вигляді Дракону: «Правда полягає в тому, що як тільки ви пристрастилися до чогось, ця пристрасть сидить у вас всередині, як злий дракон, що дрімає у вашому мозку і чекає, поки ви не оступитеся. Не має значення, коли саме ви кинули те, від чого були залежні, — він все ще там. Спокійний, але дуже і дуже живий. Вам вдалося тримати його на прив’язі, переналаштувати мозок таким чином, щоб сіра речовина шукала задоволення іншими способами, не за допомогою того, від чого ви були залежні. Але пристрасть, тобто дракон, просто чекає. І якщо ви повернетеся до свого улюбленого наркотику: героїну, нікотину, алкоголю, що б то не було, дракон прокинеться і ввімкне всі короткі зв’язки у вашому мозку, над уникненням яких ви так довго і тяжко працювали. Вони засвітяться, немов феєрверк на Новий рік — і БА-БАХ — Ви знову залежні. Отак. Все. Просто».

Джой, авторка блогу soberfreedom, порівнює залежність із противним гремліном: «Перший випитий мартіні відкривав у мене всередині двері і випускав на волю маленького гремліна, який брав під контроль мій мозок, сидів там і скандував «ЩЕ! ЩЕ! ЩЕ!». Я ніколи не насолоджувалася напоєм, який пила, тому що думала про наступну порцію. І наступної теж було мало.

Я зрозуміла, що ніколи не була задоволена, коли випивала, і частково через це і кинула пити. Випивка була одним великим розчаруванням. Коли людина залежна від алкоголю (від будь-чого, напевно), вона постійно намагається дістатися вершини задоволення і ніколи не дістається її. Це як перерваний статевий акт для мозку. Ви п’єте ще одну, ще одну, ще одну порцію, а гремлін продовжує монотонно повторювати: «Ще і ще!», хоча випивка перестала приносити задоволення ще два келихи тому. Ви не можете зупинитися і випивка вас більше не радує. Врешті-решт, вам доводиться зупинитися, тому що ви занадто п’яні, щоб функціонувати, або час іти до ліжка, або щось треба терміново зробити, або ви втрачаєте свідомість, або вам просто стає нудно».

Алан Карр розповідає про змію, що звила кубло у животі. Джордж Майкл співав про мавпу.

«Чому ти не можеш зробити це?
Чому ти не можеш вигнати цю мавпу?
Ти завжди піддаєшся її впливу.
Ти любиш мавпу чи любиш мене?»

Мавпа чи П’яна відьма? А, може, Зелений змій? Всеодно, аби візуалізація подобалась!

Як тільки я назвала і зобразила свою ворогиню, я зрозуміла, що можу вбити її. Мені стало ясно, що вона робитиме все для того, щоб переконати мене випити, тому що саме від випивки вона здобуває сили. Я знала, що єдиний спосіб знищити її — це позбавити її алкоголю.

Я уявляла, як розстрілюю відьму з кулемета. Як її засмажують полум’ям мої дракони (дякуючи «Грі престолів»). Я лупасила її з усієї сили по голові туфлями на шпильках. Я була Нареченою із фільму «Вбити Білла», коли відчувала шалене бажання помсти всякий раз, як відьма підіймала голову і починала бекати про те, що від одного разу нічого не буде…

Чим довше ви утримуватиметеся від алкоголю/наркотиків, тим більш слабкою стає П’яна відьма/мавпа, її голос буде не такий гучний, все менш наполегливий. Але лише одна склянка повертає її до життя разом із бажанням помсти.

Щоб убити відьму потрібен деякий час. У мене пішло на це близько 100 днів, поки вона не почала утихати, і шість місяців, перш ніж вона не замовкла назавжди.

І ось одного разу я зрозуміла, що вже деякий час не чула її зовсім. Я стала вільною. Постукавши підборами червоних туфель, я підхопила на руки Тотошку і повернулася до Канзасу.

І ця тиша, ця свобода — це наймагічніше відчуття у світі!

Автор посту про П’яну відьму SoberMummy. Переклала і доповнила Motorna. Оригінал статті тут

Будьте в курсі

Жодного спаму!

Поділіться своєю думкою