ПФГ 2.3. Логістичні проблеми на шляху: «У вас тут хоч щось працює?»

Такі плакати розвішені всюди у Баварії на підтримку фермерів і місцевих виробників

– Купуйте регіональне, аякже! Дзуськи там! — висловлювала я своє невдоволення Ханнесу по телефону. — У неділю вихідний, у понеділок вони не працюють, у вівторок — закриті, а із середи вони у відпустці! Ні, тільки хардкор, тільки Алді і Макдональдс, тільки глобалізм врятує нас!

Оголошення на сільському хлібному: «Ми у відпустці з 25.05 по 07.06.2021». І нащо тільки ми на гору до нього перлися?

Коли йдеш сільською місцевістю у Баварії, варіантів скупитися аж три:

– Булочна-кондитерська.

– М’ясна лавка.

– Сільпо.

Ці заклади традиційно знаходяться у центрі села і не працюють із неділі по вівторок включно. А деякі нахаби ще й ідуть у відпустку із середи! І як це все ув’язати з походною логістикою, тобто, забезпеченням продуктами і водою? Адже зазвичай робиш закупи у суботу, коли все відкрите, і розраховуєш на початку наступного тижня поповнити запаси. Та про це годі й думати! Коли йдеш на початку тижня баварською глибинкою, таке враження, ніби потрапив у часи зомбі-апокаліпсісу: все закрите і людей ніде нема. Зомбаків, правда, теж.

Магазин розпродажу речей із американської воєнної бази, закритий по середах.
Ще один неодмінний атрибут Баварщини — добровільна пожежна частина. Теж наразі закрита.

Залишається лише набрати води у фонтанчику серед села, зітхнувши, прочитати, що вона непитна і пообіцяти собі обов’язко прокип’ятити її перед споживанням (і, звісно, не дотриматися обіцянцки — адже пити хочеться!).

Добре, що хоч кран із водою є. Хоч і непитною.

Після невдалих пошуків їжі ми вирішили трохи відпочити, сіли на лавочку і загледілися на качок, що розважалися з великим синім змієм, якого хтось змайстрував по приколу. Згадалися слова з Біблії: «Погляньте на птахів: вони не сіють, не жнуть, не збирають зерна до комори, але ж Господь годує їх. А наскільки ж ви, люди, важливіші за птахів!»

Качки теж хочуть розважатися!

Щоправда, німці такі завзяті, що примушують і пташок працювати. Я очам своїм не повірила, коли прочитала й переклала, що написано на цій вантажівці: «Перевізник поштових голубів».

Баварія, 2021 рік. Дехто все ще користується голубиною поштою.
У них навіть і клуб свій є. І не один, а цілих три у цій місцевості!

Не дивно, що тим, хто живе у такому темпі, мобільний зв’язок й інтернет не потрібні. А нащо? У них і так все є для щастя. Це ми, туристи, прийдешні і зайди, хочемо незна чого, а у них все під боком: пивний садок, середньовічний замок, церква, хлібна і м’ясна лавка. І машина під домом, щоб звалити до найближчого міста подалі від цієї ідилії, коли вона обридне.

Чим красивіша місцевість, тим менше шансів, що там буде мобільний зв’язок і інтернет

Нам же, безлошадним бідакам, залишається лише три варіанти:

– Харчуватися «мівіною» або мюслями з рюкзака.

– Відхилитися від шляху на +/- 2-3 км, щоб вийти за межі села до найближчого супермаркету або заправки.

– Дістатися до наступного міста, і то — якнайхутчіше! Бо ж запаси провізії добігають до кінця.

Коли бачиш на горизонті місто, хочеться впасти на коліна і заспівати: «Алілуя!» або: «Алді, Норма, Едека!»

Тут варто згадати поіменно всі ті міста й містечки, які ми пройшли.

Гольдкронах, де у мене був персональний офіс у відкритій і порожній церкві.

Home office — для тих, хто сидить вдома. А для тих, хто у дорозі — Кірхенофіс!
Поки я працювала, секретар у приймальні підзаряджав усі пристрої

Вайшенфельд, де ми їли морозиво з кафешки зі смішною назвою «Айсмамзель» на набережній річки Візент.

Вайшенфельд – круто, коли набережна річки є одночасно центральною вулицею.
Чудове місце для того, щоб поїсти морозива у спеку!

Хольфельд, де ми скупилися перед тим, як завітати в гості до Іллі, — бо в його парубоцькій квартирі миша у холодильнику повісилася.

Хольфельд — чарівне середньовічне містечко.
У провулочках якого за тобою зненацька підглядає Мона Ліза.

Пегніц, де я гуглила назви (і картинки) страв, бо єдиним відкритим у неділю рестораном був пивний садок, і шанс того, що тобі принесуть півсвині, залитої відром соусу, був дуже великим.

Пегніц, друге за величиною місто Шляху Франконських гір.
Традиційна баварська кухня потребує традиційного літрового кухля пива. Або двох. Ми обійшлися апфельшорле — яблучним соком, розбавленим газировкою.

І, нарешті, останнє місто на шляху — Херсбрук, що належить до спілки «Повільних міст» і намагається поєднати в собі найкращі риси сьогодення і традиційного життя.

Херсбрук — одне із 23 німецьких міст, що входять до спілки “Cittaslow” («Повільні міста»)

Девіз міст, що відносять себе до «Повільних»: «Задоволення краще, ніж прибуток, людина важливіша за роботу, непоспіх приємніший, аніж суєта». Замість прискореного розвитку такі міста й містечки вибирають сповільнення, неспішний темп життя й насолоду поточним моментом. Вони є частиною «Повільного руху», що розпочався в Італії із протестів проти побудови Макдональдсу поряд із визначною римською пам’яткою у 1986 році і виникнення «Повільного харчування» на противагу до фастфуду.

У цьому поході Макдональдс нас врятував, коли закінчилися останні припаси в рюкзаку. Але загалом я, звісно, проти фастфуду!

У дописі про Реннштайг я вже згадувала слова Джерома К. Джерома про те, що ми — діти сонця. Можу тільки додати до них, що ще ми — діти великих міст. Києва, Одеси, Харкова, Дніпра… Ті, хто народився або провів більшу частину життя у містах-мільонниках, добре почуваються і в малих містечках, але губляться у сільській місцевості. Різні менталітети, різний стиль життя, різна швидкість, різні пріорітети. Але, коли йдеш пішки, на третій-четвертий день виробляєш свій темп і мимовільно пристосовуєшся до навколишнього середовища.

До того ж, треба зауважити, що глибинці завжди є, чим нас здивувати. Цього разу ми натрапили на яйцемат: автомат із продажу яєць.

Якщо побачите серед поля такий непоказний контейнер — не проходьте повз
Всередині на вас чекає автомат із продажу домашніх яєць, меду, макаронів і морозива!

На жаль, карток він не приймав, а дрібних грошей у нас не було, тож ми спіймали облизня замість того, щоб скуштувати італійського морозива серед поля. Примітка на майбутнє: завжди мати із собою дрібні гроші!

Попередні частини тут і тут. Наступний допис буде заключним для цього шляху, бо ми вже знаходимося на низькому старті і готуємося на вихід в останній тур цього сезону.

Дорога кличе!
Будьте в курсі

Жодного спаму!

Поділіться своєю думкою