Причина кинути пити № 2: тому що це на часі

Це дійсно так.

Однією з причин, чому ми так боїмося кинути пити, є образ «тверезої людини» у нашій голові.

«Твереза людина», — думаємо ми, — це щось суворе і сумне, без друзів і пригод.

Ми не хочемо бути «тверезниками» і боїмося, що наші друзі теж не захочуть спілкуватися з «тверезою людиною». Ми думаємо, що наше життя приречене.

Скільки ми себе пам’ятаємо, випивка означала розвагу, здатність бути душею компанії, бути авантюристом, здатним на безрозсудні і сміливі вчинки. Ми думаємо, що без випивки ми цю здатність втратимо.

Дуже важко кинути пити, коли в голові все ще є образ «тверезої людини», тому що завжди будеш відчувати, що чогось не вистачає. Потрібно замінити цей образ правдивою картиною.

А правда в тому, що бути «тверезою людиною» стає все більш модно. Це останній тренд.

Серед нашого оточення людей середнього віку все ще порівняно складно знайти тверезника — через це ми й занепокоєні. Нікому не хочеться бути білою вороною. А оскільки ми полюбляємо випити, ми витратили роки на те, щоб оточити себе людьми, які мислять так само. Ми припускаємо, що всі п’ють.

Але насправді, як показало Глобальне дослідження ВООЗ від 2016 року, рівень споживання алкоголю в Україні скорочується:


Джерело: Глобальний звіт ВООЗ щодо споживання алкоголю й охорони здоров’я від 2018 року

З того джерела дізнаємося, що майже 40% українців старше 15 років не споживають спиртного! Хто б міг подумати! А ми ж чого, як ті лохи, продовжуємо травити себе напоями сумнівної якості і користі?

Джерело: Глобальний звіт ВООЗ щодо споживання алкоголю й охорони здоров’я від 2018 року

* Особи, які вживали алкогольні напої, але не робили цього протягом останніх 12 місяців.

Отже, тепер ми знаємо відповідь на питання: «А хто не п’є?»

Майже половина чоловіків і майже дві третини жінок у всьому світі не вживають алкоголю! І кількість тверезників продовжує зростати.

Таблиця 3.10 Показник поточного споживання алкоголю у жінок і чоловіків (%)  в регіонах ВООЗ та у всьому світі, 2000–2016 роки

Джерело: Глобальний звіт ВООЗ щодо споживання алкоголю й охорони здоров’я від 2018 року

Отже, друзі мої, ми в тренді! Ми знаходимося на вістрі прогресу, попереду багатьох, яких навіть у дзеркало заднього виду не видно. І, разом із тим, ми прокладаємо дорогу іншим.

Для молодих людей є величезна кількість прикладів для наслідування, зірок-тверезників, які торують їм стежку: Блейк Лайвлі, Бредлі Купер, Джессі Джей, Тайра Бенкс, Даніель Редкліфф, Рассел Бренд і Леона Льюїс.

Роберт Дауні (молодший) не п’є. Ви думаєте, хтось наважиться сказати Залізній людині, що вона не крута, бо не напивається? Дзуськи!

З мого покоління дві героїні серіалу «Секс і місто» тверезниці: Крістін Девіс і Кім Каттралл, не п’є також один із героїв серіалу «Друзі» Метью Перрі.

Серед зірок, які мають великі амбіції, ведення тверезого життя вважається необхідним, бо вони ставлять собі на меті бути попереду інших. Кейті Перрі каже: «Щоб досягти того, чого досягла я, треба працювати день і ніч, тому ви ніколи не побачите мене п’яною в барі».

Серед молодих тверезість починає сприйматися як цілком правильний, вельми крутий вибір способу життя, — а не як щось соромне чи те, чого соромляться.

Якщо ви все ще не переконані, що тверезість є модною, то як щодо того, щоб спитати наймоднішу людину на планеті? Даму, яка диктує моду: Анну Вінтур. Яка не п’є. Зовсім. Навіть шампанського.

Ви думаєте, Анні Вінтур закидають, що вона некрута, тому що тверезниця? Не посміють! А може, її не запрошують на вечірки? Ні, вона відвідує до трьох вечірок протягом ночі. Повністю твереза. Вона занадто крута, щоб втратити свою крутість через алкоголь.

Знаєте, що насправді не круто? Це — дама середнього віку із винним черевцем і набряклими венами на носі, в якої заплітається язик і яка ледь тримається на ногах на вечірці.

(Насправді, слово «крутий» вже теж не в моді. Але я не надто добре володію молодіжним жаргоном, тож залишу це слівце із 90-х).

Я хочу, щоб останнє слово залишилося за одним із моїх улюблених тверезих знаменитостей, Юеном Макгрегором:

«Різниця між життям, коли ви весь час п’єте, і тим, коли ви цього не робите, є колосальною».

Автор SoberMummy. Переклала і доповнила Моторна. Оригінал тут.

Будьте в курсі

Жодного спаму!

Поділіться своєю думкою