Винне пузце

Одним із найгірших побічних ефектів щоденної звички пити вино є страшенне «винне пузо».

Щодо мене, то я не дуже й товста. У мене 44-й розмір (46-й у поганий день). Не так кепсько на перший погляд, чи не так? АЛЕ у мене є жахливий винний живіт, що нагадує рятівний круг, який зручно вмостився навколо талії.

Коли я сиджу у джинсах-скіні 44-го розміру, над їхнім поясом звисає кавалок жиру, як гумовий круг для плавання. Вигляд просто чудовий!

Якщо я лежу у ванні (не читайте цього, якщо зараз обідаєте) й обхоплюю жир на животі обома руками, він, як це не дивно звучить, нагадує за розміром пляшку віна.

Проблема в тому, що якщо жінка відносно струнка, за винятком винного живота, вона виглядає як на 5-му місяці вагітності. І немає нічого гіршого, ніж коли якась жаліслива жіночка запитує про те, коли очікується поповнення в сім’ї, або коли якась дитина цікавиться про «дитинку в животику». Плюс, якщо ви знаходитесь на вечірці і жлуктите вино бокал за бокалом, виглядаючи при цьому вагітною, на вас чекають осудливі й ворожі погляди від поборників моралі.

Мало того, що винний живіт неестетичний на вигляд, він також дуже шкодить здоров’ю.

Через винне пузо фігура набуває форму «яблука», коли жир накопичується у черевній порожнині й навколо життєво важливих органів, а не на сідницях і стегнах. А це, за даними веб-сайту Національної служби охорони здоров’я (NHS), найгірше місце накопичення жиру, оскільки робить людей більш схильними до діабету 2-го типу і серцевих захворювань.

За даними NHS обхват талії у жінки в ідеалі має бути менше 80 см. 81–89 см — це вище від норми, а понад 89 см — набагато вище. Ця служба також рекомендує вимірювати співвідношення талії до стегон, тобто обхват талії у сантиметрах розділений на обхват стегон у сантиметрах. Для жінок це співвідношення має бути менше 0,85.

У мене ІМТ знаходиться (все ще) в нормальному діапазоні, але обхват талії (коли я почала цю подорож) був 91 см, а співвідношення між талією та стегнами було 0,87 — обидва ці показники означали, що я знаходжусь у небезпечній зоні. І не дивно!

Так що ж викликає винний живіт?

Очевидно, саме вино! Випивка містить 7 кілокалорій на грам, що робить його другою найбільш калорійною поживною речовиною після жиру. Пляшка вина зазвичай містить щонайменше 500 кілокалорій — це означає, що якщо ви п’єте пляшку вина на день, то споживаєте 2 додаткових денних раціонів щотижня! Невеликий бокал білого вина (125 мл — це ж справді мало, чи не так, дамочки?) містить таку саму кількість калорій, що і 6 чайних ложок цукру.

І це ще не все: д-р Памела Пік (автор книги «Як подолати відчуття голоду») стверджує, що організм не може зберігати калорії з алкоголю «на потім», як він робить це з калоріями, отриманими з їжі, тому він «ставить на паузу» метаболізм, поки не розбереться з алкоголем, і, поки він це робить, будь-які з’їдені калорії відкладаються у вигляді жиру. Пік додає, що «дослідження виявили, що алкоголь особливо зменшує процес спалювання жиру в животі… тому ви ніколи не чули про пивні стегна — говорять лише про пивний живіт».

Є ще 2 причини, чому вживання алкоголю призводить до накопичування зайвих кілограмів, які, я впевнена, вам знайомі.

Одна з них полягає в тому, що вживання алкоголю змушує нас втрачати гальма, а це означає, що після випивки шанси нажертися солодкого донесхочу набагато зростають.

Друга причина — це страшне похмілля. Оскільки організм потребує енергії, щоб оклигати після вчорашнього вечірнього марафону, він примушує вас жадати їжі, багатої жирами і вуглеводами (як-от яєчня з ковбасою та картоплею), а зневоднення робить нас ще більш голодними.

Як не дивно, червоне вино містить речовину, що називається «ресвератрол», що може прискорювати спалення жиру, АЛЕ (і це дуже велике АЛЕ), лише якщо пити не більше одного бокалу на день. Почекайте хвилину, поки жир на моєму животі перестане коливатися від сміху.

Отже, після цілих трьох тижнів (так! Давайте порахуємо їх разом: 1… 2… 3…, ура!) взагалі без алкоголю, що трапилося з моїм винним пузцем?

Зауважте, що я перепробувала багато дієт у минулому, щоб позбавитися ненависного пуза. Я не вживала жиру, відмовлялася від вуглеводів, припиняла споживання глютену і молочних продуктів. Я перепробувала все, окрім відмови від алкоголю. Цього разу я ні від чого не відмовлялася, крім алкоголю. Насправді, я навіть трішки більше їла шоколаду та печива, яких я раніше ніколи багато не їла.

Протягом першого тижня я зовсім не втратила ваги (думаю через те, що організм був зайнятий регідратацією), але тепер я постійно скидаю близько 0,5 кг на тиждень. Всього я скинула 1,5 кг. Талія зменшилася на 4 см. Видається не так багато, але «джинси, що не брешуть», тепер сидять на мені ідеально. Стегна також зменшилися на 2,4 см.

Знову ж таки, це може видатися незначним, але дитина № 1 сказала сьогодні вранці: «Матусю, мені здається, що сідниці в тебе стали менш відвислими». Оце похвалила так похвалила! Потім вона продовжила: «Але груди в тебе все ще висять».

Я стрималася, щоб не відповісти, в сотий раз, що груди відвислі через дитину № 1, № 2 і № 3. Особливо № 3, яка відмовлялася від пляшки майже до одного року (вона пішла не в маму, чи не так?!).

Я зараз зупинюсь, щоб ласкаво погладити винне пузце, бо його дні злічені. Прощавай, пузце, прощавай…

ОНОВЛЕННЯ: Через рік після написання цього посту я скинула 13 кілограмів. А що ж винний живіт? Який винний живіт?! Тепер, коли я дивлюся вниз, ніщо не заважає мені бачити ноги, і я можу витрачати гроші, що раніше йшли на дороге вино, на ВЗУТТЯ.

Автор SoberMummy. Переклала і доповнила Моторна. Оригінал тут.

Будьте в курсі

Жодного спаму!

Поділіться своєю думкою