3 кроки стратегічного планування стрункого майбутнього – бачення майбутнього

«Плануй, або тебе запланують», — напевно, ви вже чули цей вираз. І це насправді так. Якщо ми залишимо планування нашої їжі маркетологам великих компаній–виробників готових продуктів, мерчандайзерам, які привабливо викладають товар на прилавках, й продавцям на ринку, то будемо виглядати, як клієнти Уолмарту.

Типові клієнти Уолмарту в США

Зауважте красномовні комбінезони на другому фото: передбачливий виробник цих костюмів зробив їх на пару розмірів більше, щоб було ще куди їсти.

Але давайте серйозніше: за даними ВОЗ у 2016 році 1,9 млрд людей на планеті страждали від ожиріння. Наразі, думаю, їхня кількість перевалила вже за 2 млрд і продовжує зростати. Процент людей із зайвою вагою більший серед бідних верств населення, тож маємо відповісти для себе на питання: «Хочеш бути багатим, здоровим і струнким чи бідним, товстим і хворим?» Якщо перше, треба перестати звинувачувати в своїх проблемах інших і взяти на себе відповідальність за своє харчування і здоров’я в цілому.

У цьому нам допоможе планування і встановлення цілей. Планування ділиться на стратегічне і тактичне. У цьому дописі ми розглянемо перше і найголовніше:

Стратегічне планування — це встановлення довгострокових, середньострокових і короткострокових цілей.

Мозок — це ракета, що самонаводиться на ціль. Як тільки ми ставимо перед собою продуману, реальну і досяжну ціль, а також крайній термін для її досягнення (ціль-SMART), мозок починає відбирати всі можливі методи і засоби для якомога швидшого й ефективнішого її досягнення. Допоможемо йому у цьому, і не зчуємося, як опинимося там, де бажаємо. Якщо, звісно, ми справді цього бажаємо. Для цього виконайте крок 1:

1. Проаналізуйте своє бажання схуднути

Чому насправді ви хочете схуднути? Чи це справді ваше бажання, чи воно продиктоване вашим оточенням? Може, ви почули від чоловіка, колег або мами, щось на зразок: «Ти якось дуже розповніла останнім часом, чи не пора вже почати худнути?» А може ви передивилися забагато журналів для жінок, що складені за одним шаблоном: сторінка 2 – «Як знайти чоловіка своєї мрії?», сторінка 10 – «5 кращих дієт для фігури-бікіні», сторінка 20 – «10 кращих рецептів тортів»? У цьому випадку схуднувши і не досягши бажаного ефекту — ви схуднули, а ніхто і не помітив, і навіть навпаки, тепер колеги/мама/чоловік цікавляться, чи не захворіли ви, бо щось кепсько виглядаєте, — ви розстроюєтеся і знову починаєте їсти, як не в себе.

А може у вас є якась інша короткострокова ціль, як-от участь у конференції, весіллі, відпустка з виїздом на море і таке інше? У цьому випадку схуднення буде лише засобом досягнення основної мети — зробити ефектний вихід, так щоб «очі повилазили» у колег, родичів і відпочиваючих на пляжі. Але якщо ви схуднете, зробите давно омріяний вихід – а вони не повилазять, і навіть навпаки, вас всі ігноруватимуть і не помічатимуть, хоча б просто із заздрощів? Ви будете розчаровані, що щось пішло не так, і, повернувшись додому, автоматично відкриєте холодильник і понесетеся у зворотному напрямку, до набору зайвої ваги.

Схуднути назавжди можна, лише якщо чітко і ясно поставити собі на меті:

Скинути зайву вагу, досягти нормальної ваги й утримувати її протягом усього життя

Для того, щоб переконатися, що ви справді цього хочете, виконайте таку вправу: візьміть лист паперу й напишіть зверху: «Лист прийняття рішення». Розділіть його на дві частини, лівий стовпчик назвіть «Переваги схуднення», правий стовпчик — «Проблеми схуднення». Згадайте минулі спроби схуднути: що саме пішло не так? Хто саме або що саме заважало дійти до кінця й утримати нормальну вагу? Які були проблеми? Які з них залишилися і, ймовірно, виникнуть на вашому шляху схуднення у передбачуваному майбутньому? Що ви плануєте зробити найближчим часом (відпустка, свята, новий проект, що потребує багато енергії та часу), що може стати на заваді схудненню?

Також подумайте про переваги, які ви отримаєте внаслідок досягнення нормальної ваги: нормалізація підвищеного тиску, цукру в крові, позбавлення від задишки, більша енергійність, рухливість, ви перестанете соромитися себе, носити хламиди, й почнете, нарешті, відчувати, що живете в своїй шкірі. Подумайте саме про ваше життя і впишіть стільки пунктів, скільки забажаєте. Ось, до прикладу, список Барбари К., 35-річного маклера, в якої було 20 кг зайвої ваги, із книги Елайзи Кінгсфорд «Продумана втрата зайвої ваги»:

Коли ви складете цей перелік, то зможете передбачити і запланувати, як подолати проблеми схуднення (про це йтиметься в дописі «Тактичне планування схуднення»). Але, насамперед, важливо, щоб ви їх усвідомлювали, як і переваги схуднення.

2. Напишіть листи до себе й опис ідеального дня

Коли ви зробите перший крок у плануванні, прийшов час зробити другий: написати листи до себе й опис свого ідеального дня у майбутньому. Для чого це потрібно?

Більшість людей вважає, що втрата ваги зробить їхнє життя більш насиченим і повноцінним. Вони часто уявляють собі, як буде виглядати їхнє життя, коли вони схуднуть: прогулянка по пляжу із демонстрацією загорілого і стрункого тіла в бікіні; пряма і струнка постать під час виступу перед публікою; новий захоплюючий роман або оновлення й пожвавлення існуючих стосунків; набуття впевненості для того, щоб вийти з тупика й почати рухатися в іншому напрямку.

Бажання, надії та мрії про те, на що буде схоже життя, «якби я тільки могла скинути всю цю зайву вагу», – це чудове прагнення; однак втрата ваги сама по собі не зробить їх реальністю. Відчуття здатності на більше, впевненості в собі і самоповаги приходять лише з любов’ю і прийняттям себе саме такими, як ми є. Тому слід поставити собі питання: «Якою я є зараз? І якою я бачу себе, коли схудну і досягну нормальної ваги?» Для цього треба скласти два листи до себе: себе сьогоднішньої і себе такої, якою ви хочете стати.

У Листі до себе сьогоднішньої слід розглянути та відповісти на питання: «Яким є моє життя зараз?» Пориньте настільки глибоко в себе, наскільки зможете. В описі будьте чесними, відвертими і викладайте свої думки настільки просто, наскільки зможете. Подумайте про те, як зайва вага впливає на кожен аспект вашого життя, наприклад, на самооцінку, шлюб, дітей, сексуальне життя, соціальні взаємодії, роботу, особистий вигляд, фізичне і психічне здоров’я. У Листі до себе майбутньої слід відповісти на питання: «Як, на мою думку, зміниться моє життя після втрати зайвої ваги?» Розгляньте всі аспекти, перелічені вище. Ці листи призначені тільки для ваших очей. Не треба нікому їх показувати, якщо не хочете. Коли закінчите, покладіть їх кудись, звідки ви зможете їх швидко дістати у випадку виникнення проблем і перешкод. Коли стане непереливки, дістаньте обидва листи і перечитайте їх

Ось, до прикладу, листи Пола, 38-річного чоловіка, в якої було 25 кг зайвої ваги, із книги Елайзи Кінгсфорд «Продумана втрата зайвої ваги»:

Отже, знайдіть затишне місце і подумайте про своє життя і про те, куди ви хочете, щоб ця подорож привела вас. Потім починайте писати.

Коли закінчите, зробіть перерву, перепочиньте, а потім зробіть другу, приємну вправу, що називається:

Опис мого ідеального дня

Візуалізація дуже важлива при постановці і досягненні цілей. Це картинка або відеоролик, що надовго залишається в мозку й стимулює його, підштовхує якнайшвидше досягти зображеного ідеалу. Чим більше деталей буде у цій картинці або в цьому відео, чим більш реалістичними вони виглядатимуть, тим скоріше ви досягнете своєї мети.

Уявіть себе такою, якою ви будете років через 10–15, коли вага буде у нормі, стабілізується і ви досягнете того, що бажаєте. Уявіть спочатку місце: де саме ви знаходитеся? Яка пора року надворі? Як виглядає ваше оточення? Потім уявіть себе у найменших деталях: яка у вас зачіска, одежа, взуття, які аксесуари? Що ви робите цілий день: пам’ятайте – він ідеальний, тож робіть, що тільки забажаєте. Порада: цільтеся вище, попадете нижче, якраз в ціль. Змалюйте собі найкращий свій день, який тільки можете представити. До речі, чим він завершився?

Ось, до прикладу, опис мого ідеального дня, який я зробила перед тим, як назавжди скинути 20 кг.

В цьому дні я уявляла себе з нормальною фігурою — скоріше навіть худенькою, — що йде легкою ходою вгору крутими сходами і мощеними вуличками, і спускається вниз із них майже бігом. Мені років 60-65, є невеликі зморшки на обличчі, але в цілому я моложава, енергійна, весела і виглядаю добре. Таким чином я прив’язала своє бажання зберегти фігуру до довгострокової мети і раджу вам зробити теж саме!

Ваша Моторна

Продовження тут

Будьте в курсі

Жодного спаму!

Поділіться своєю думкою