Жива їжа і мертва їжа

Скажіть, ви коли небудь бачили рекламу капусти, яблук або вівсяної крупи? Ні? А рекламу піци? Мабуть разів 100, якщо не більше. Навіть, якщо телевізор не дивитесь. Чому виробники наполегливо просувають нездорову їжу, створюючи потребу там, де ще вчора її не було? Використовують для цього всі можливі засоби СМІ: соціальні мережі, радіо, інтернет, телевізор, бігборди… Мабуть тому, що

Здорова їжа реклами не потребує

Людина інстинктивно знає, що для неї добре, і в сезон рука сама тягнеться до шматочка кавуна, соковитої груші, загрібає у жменю порічку, вишні й черешні. Проходячи базаром через ряди фруктів, овочів і зелені, ми любуємося ними і вдихаємо живі аромати матінки-землі. Чому ж тоді ми часто віддаємо перевагу нездоровій їжі? Не тільки тому, що нам з дитинства промивали мізки. Але ще й тому, що висококалорійна їжа викликає залежність:

Ось іще цитата із цієї презентації д-ра Мішлен Варгас:

  • Поведінкові та нейрохімічні зміни в мозку після споживання цукру нагадують ті, що спостерігаються після прийому наркотиків.
  • Паттерни поведінки після споживання великої кількості солодощів і солодких напоїв:
    • Ломка, тяга і рецидив.
  • Маючи вибір між водою, підсолодженою сахарином, і внутрішньовенним введенням кокаїну, 94% тварин віддавали перевагу сахарину (Lenoir et al., PloS one. 2007).
  • Механізми самоконтролю можуть бути відключені, що призводить до розвитку залежності.

Знайома, що живе в Німеччині вже 25 років, якось розповіла цікаву байку про те, чому в цій країні майже немає комарів. Виявляється, вчені винайшли суміш, спробувавши яку личинки комарів вже не можуть припинити їсти. Зацініть диявольську хитрість плану: ті личинки, в яких немає потреби пробувати щось нове, не витримують еволюційного відбору, тоді як інші личинки, що з радістю тріскають новий вид корму, не можуть зупинитися, поки не луснуть.

Мені здається, що хтось винайшов таку суміш і для людей. Склад її відомий: 2 частини вуглеводів на 1 частину жиру. Це називається highly palatable food («їжа, дуже приємна для смакових рецепторів»), і ссавці (тварин і люди), які спробували її, вже не можуть зупинитися, доки не з’їдять все. А потім їм захочеться ще.

А якщо комусь не захочеться – його переконають. Друзі, родичі, знайомі, колеги на роботі – ті, що виставляють на стіл і замовляють у ресторанах піццу, смажені крильця, десерти і торти. Технічні засоби, що самі замовляють доставку товарів зі складу супермаркету просто у холодильник, не залишаючи вам вибору. Реклама фаст фуду (до якого, до речі, відносяться і «легкі» йогурти, що містять мало жиру, натомість багато цукру).

Джерело тут.

Що ж, запитаєте ви, зовсім нічого не можна вдіяти проти цього цунамі ожиріння, «цивілізаційної хвороби», що поступово захоплює всю планету? Можна: і на рівні країні, і на рівні родини, і на особистому рівні.

Наприклад, чи знали ви, що в Чілі шоколад продають так, як у нас дорогі алкогольні або тютюнові вироби? Щоб купити шоколадку в супермаркеті, треба попросити касиршу, щоб та відкрила спеціальним ключом і дістала її із захисної пластикової упаковки. А коштує шоколад там майже вдвічі більше, ніж в розвинутих європейських країнах, при тому він не такий смачний. Такі заходи прийняв уряд цієї країни через те, що 65% її населення страждають від ожиріння.

Ми ж не будемо чекати, поки уряд почухається і прийме якесь рішення, на втілення якого знадобиться ще якийсь час. Нам треба жити зараз, і жити якісно, весело і вільно. Тож давайте почнемо зараз і все життя будемо втілювати принцип:

Споживати щонайменше 80% здорової їжі, щонайбільше 20% сурогатної їжі

Під сурогатною їжею я маю на увазі весь асортимент готової продукції в кіосках, на базарах і в супермаркетах, їжу в ресторанах і кафешках, готові страви з доставкою і таке інше. Отже, більшість їжі, яку ми споживаємо щодня, нам треба готувати самостійно або ж їсти в сирому виді (фрукти, овочі, горіхи). У цьому вам стане у нагоді моя книжка здорових рецептів, а також спільноти прихильників здорового харчування (того ж FatSecret), де публікується безліч варіантів низкокалорійних і смачних страв.

Складаючи списки продуктів і плануючи меню на день, пам’ятайте про:

Принципи здорового харчування

1. Починати треба з виправлення установок в мозку: зрозуміти, що не в їжі щастя і не в її кількості. Щастя — в любові і гармонії з навколишнім світом.

2. Їжте 3-4 рази на день з інтервалом приблизно у 4 години. На ніч і вночі їсти можна! Головне, не перевищувати денну норму.

3. Одноразовий прийом їжі не повинен перевищувати 700 ккал.

4. З’їдайте не менше 1,3 кг їжі в день.

5. Випивайте не менше 1,5 л. води в день. Починайте день зі склянки води натще.

7. Хоча б раз на день слід їжте суп, борщ або бульйон. Подивіться на французів та італійців: це справжні любителі супів!

7. Споживайте багато білків (риба, м’ясо, гриби, яйця, морепродукти, бобові), овочів і фруктів.

8. Доповнюйте їх «довгими» вуглеводами у вигляді каш, висівок, хліба грубого помелу, хлібців.

9. Жиру в денному раціоні має бути 20–35%. Перевага віддається оливковій олії, жирній морській рибі, горіхам.

10. Включіть у свій раціон продукти, що прискорюють обмін (висівки, зелень, чорний чай, всі види коріння: пастернак, петрушка, селера, імбир).

11. Харчуйтеся різноманітно! Не їжте три рази на день одне і те ж, і не повторюйте на другий день учорашнє меню.

12. Не доїдайте за дітьми! А також не давайте їм з’їсти куплене/заплановане для себе. Ваше харчування — це святе! Якщо ви прийдете голодними з роботи і виявите, що домашні виїли під чисту все, з любов’ю приготоване і прораховане заздалегідь (а потім заїли шоколадними цукерками і сухариками зі смаком скаженого бугая), це може викликати не лише роздратування, а й приступ переїдання.

13. Найголовніше: не перевищуйте денний калораж! Але навіть якщо це станеться, не виніть себе і не намагайтесь покарати, примусово «урізавши» свій пайок наступного дня. Поправте на голові корону, випряміть спину, скажіть собі: «Я спіткнулась, але не впала! Я продовжую йти далі, своєю дорогою до своєї цілі!»

Дотримуючись цих правил, ви не відчуватимете голоду. Знизивши до мінімуму споживання солодкого, ви перестанете відчувати тягу до цукру. Якщо ви бачите, що якийсь продукт викликає у вас залежність (почавши з однієї чіпсинки, ви не можете зупинитися, доки не з’їсте всю пачку чіпсів), просто відмовтеся від нього. Не помрете. А от здоровішими станете, і ще від однієї залежності позбавитеся.

Вдумайтесь: ми живемо у час, коли можемо дозволити собі все, навіть найекзотичніші, «заморські» фрукти, морепродукти і спеції, які нашим батькам, а тим більше дідам, і не снилися! Їжа – це одне із справжніх природних задоволень людини, яким ми можемо з чистою совістю насолоджуватися 3-4 рази на день. То чому ж ми маємо себе обмежувати пересмаженими, пересолодженими, «вбитими» довгим приготуванням і зберіганням, напічканими штучними складниками виробами общєпіту? Які, до того ж, викликають у нас залежність?

Чи не краще для нас буде, неквапно походжаючи супермаркетом, уважно читати етикетки і вибирати саме те, що відповідає нашим інтересам і смакам? До речі, стоячи на касі, поспостерігайте за візочками людей, що стоять перед вами і за вами. А потім погляньте на цих людей. І не треба жодних наукових досліджень, кореляцію видно на лиці та фігурі:

Ми — це те, що ми їмо.

Будьте здорові!

Ваша Моторна

Будьте в курсі

Жодного спаму!

Поділіться своєю думкою