3 кроки стратегічного планування стрункого майбутнього – постановка цілей

Якщо все робити, як завжди, результат буде такий, як завжди.

Підійдіть до дзеркала і подивіться на себе. Подобається вам те, що ви бачите? Хочете знову, у 150-й раз спробувати схуднути, як завжди, спробувавши якусь нову дієту або розрекламовану програму тренувань? Ні? Тоді давайте робити все спочатку і все правильно, щоб не довелося потім перероблювати. Зробимо третій крок стратегічного планування стрункого майбутнього:

3. Постановка цілей і планування

Я вже чую заперечення й стогін: «Та ну, планувати це так нудно!», «Що за совок — п’ятирічку в три роки!», «Кому воно потрібно, якось та буде». Можу відповісти: якось воно вже є, і воно вас не влаштовує. Ви хочете змін, але яких саме? І як дізнатися, що після цих змін стане краще? Для цього треба трішки попрацювати над собою, щоб переконатися, що ви ставите перед собою саме свої цілі, а не надумане і не здійснене вашою мамою, вчителькою чи нянею. Потреби суспільства і сучасні тренди — теж не найкраща основа для планування. Згадайте, як у 90-і була мода на економістів і бухгалтерів, потім — на юристів, зараз — на програмістів. Це хвилі, які здіймаються і вщухають. Ми ж повинні виходити з того, що нам потрібно і до чого ми здатні. Що ж до нудного планування, скажу так: ставте цікаві, амбітні цілі, що викликають вогник у ваших очах, яких справді хочеться досягти, і тоді сам процес планування буде цікавим.

Для початку зробимо простеньку вправу, що називається

Колесо життя

Візьміть кольорові олівці або фломастери (8, за числом важливих сфер життя), і розфарбуйте кожен сектор настільки, наскільки він є повним у вашому житті. Наприклад, якщо у вас повна сім’я, своє житло, діти, в домі все гаразд, — сміливо зафарбовуйте сектор «Сім’я, дім» повністю. Якщо ж остання дружина вигнала вас з дому, застукавши з іншою, ви живете під мостом, а діти знати нічого не хочуть про тата, який не платить аліменти, — сміливо залишайте сектор «Сім’я, дім» порожнім. Якщо ви тільки закінчили навчання і почали нову кар’єру, заповніть сектор «Кар’єра, професійний зріст» на 20%, починаючи із центру. Таким чином пройдіться по всіх сферах життя. Ось тут це можна зробити онлайн. В результаті побачите, наприклад, таку картинку:

Щоб колесо життя котилося вільно, не підкидаючи вас на кожному горбку, треба, щоб усі сфери були рівномірно розвинутими. Інакше те, чого не вистачає, буде підсвідомо муляти, і ми можемо заїдати муки совісти, аби ж тільки не думати про наболіле. Будьте відвертими із собою — все можна виправити, поки ми живі. Поставте собі за ціль виправити ті сфери, в яких побачите найбільший дефіцит. Як це зробити, детально пояснює Каїн Ремсі у своєму курсі «Постановка цілей: повний план для планування життя». Раджу пройти цей курс (англійською мовою, але викладений доволі просто і зрозуміло) для детального пророблення і встановлення реальних, досяжних і захоплюючих — саме ваших — цілей.

Ми ж з вами тут розглянемо лише одну сферу — здоров’я. І саме тут нам стануть у пригоді три види цілей, які можна поставити собі, щоб досягти своєї мрії, описаної в «Моєму ідеальному дні»:

3 види цілей для досягнення й утримання нормальної ваги:

  • Відмова від поганої звички: переїдання.
  • Досягнення конкретного результату: нормальної ваги.
  • Вироблення нової навички: здорового способу життя.

Розглянемо детальніше ці три пункти.

Відмова від поганої звички: переїдання

Як слушно зазначив Алан Карр у своїй книзі «Легкий спосіб скинути зайву вагу», під час схуднення йдеться не про відмову від їжі, яка сама по собі є джерелом енергії для організму і приносить задоволення, але про відмову від переїдання.

Їжа – це все, що входить у денний каллораж. Вона може бути настільки різноманітною, наскільки ми захочемо, і приносити нам насолоду кілька разів на день.

Переїдання – це все, що перевищує норму, це те, що призводить до відчуття здутості, викликає летаргію, невдоволеність собою, низьку самооцінку і відчуття провини.

Коли ми усвідомимо, що саме переїдання, а не їжа, викликає наші проблеми із зайвою вагою, що це погана звичка, як-от алкоголізм або тютюнопаління, від якої треба відмовитися, нам стане легше просто кинути переїдати. Як і кинути пити. Що для цього потрібно? По-перше, прийняти рішення. Зранку, як тільки прокинитеся, полежте ще хвилин п’ять у ліжку, прокрутіть прийдешній день у голові: що вас очікує, які плани, як ви справлятиметеся, і повторіть кілька разів про себе або вголос, впевнено і стверджувально:

Сьогодні я не переїдатиму! Сьогодні я їстиму як слід, в межах норми!

Це і буде ваша перша афірмація, про які ми більш детально поговоримо в наступних дописах. Для контролю відмови від поганої звички ведіть Щоденник повернення до нормальної ваги, в якому фіксуйте думки з приводу схуднення й утримання нормальної ваги, ваш попередній досвід — що заважало, що допомагало, які були проблеми, що б ви зараз зробили інакше, просто події дня, навіть, на перший погляд, не пов’язані зі схудненням, але хороші і позитивні, що покращують настрій.

Досягнення конкретного результату: нормальної ваги

У попередньому дописі йшлося про ваше бачення себе у майбутньому. Тепер слід вияснити, де саме ви знаходитеся зараз. Для цього зробіть таку вправу:

Вимірювання вихідного рівня

  • Сфотографуйтеся у повний зріст.
  • Зважтеся.
  • Виміряйте окружність талії, стегон і грудей.
  • Зробіть файл у Excel і запишіть туди дату, вагу й метричні заміри.

Розрахуйте за допомогою калькулятора онлайн або пригадайте свою нормальну вагу, яка була у вас до того, як ви набрали зайву. Якщо пройшло багато років, додайте до цієї цифри 2-3 кг «на вік». Запишіть цю цифру у файлі Excel і поставте біля неї дату через 1 рік і 1 місяць. Тепер можна зробити графік, який виглядатиме приблизно так:

Насправді ж процес позбавлення від зайвої ваги виглядає десь так:

На вас очікують не лише ділянки плато, коли вага стоїть на місці і не рухається, інколи тижнями, але й неприємні моменти, коли вага буде підскакувати «на рівному місці». Це нормально і пояснюється тим, що під час плато шкіра підтягується й об’єми зменшуються, а під час «підскоків» організм накопичує воду, інколи до 2–3 кг на день. Щоб тіло не запасалося водою, треба більше пити, а стагнація ваги — це саме те, що треба, щоб уникнути хірургічних підтяжок. Дайте тілу прийти до норми, і воно зробить це з радістю! А ми допоможемо йому тим, що не будемо занадто часто зважуватися. Достатньо робити це 1 раз на тиждень, у четвер зранку натщесерце, і записувати у щоденник не тільки вагу, але й об’єми.

Починаючи з Дня 1, ведіть калькулятор, в якому записуйте все, що з’їдаєте та випиваєте, а також фізичні навантаження. Але ж ви поставили собі на меті не просто схуднути, а й утримувати нормальну вагу протягом всього життя! А для цього потрібно:

Вироблення нової навички: здорового способу життя.

Нагадаю, що для формування нової звички потрібно 6–8 тижнів, якщо займатися щодня. Для чого потрібно вести здоровий спосіб життя, я детально розглядала у цьому дописі. Якщо коротко: щоб стати щасливою, а для цього потрібно прийти до норми. Це все була теорія, а тепер розглянемо практичне планування здорового способу життя.

Здоровий спосіб життя передбачає:

  • Здорове харчування в межах норми
  • Достатній рух і помірні фізичні навантаження
  • Відмову від шкідливих звичок
  • Гармонію в усіх сферах життя (див. Колесо життя)

Деякі з аспектів (наприклад, спорт і відмову від алкоголю) я вже розглядала у попередніх записах, інші будемо розглядати далі. А зараз просто запишіть у своєму щоденнику:

Я позбавлюсь від поганої звички переїдання, скину зайву вагу і буду вести здоровий спосіб життя. Це залежить лише від мене, і я зможу цього досягнути!

Від усієї душі бажаю вам цього! А я вам у цьому допоможу.

Ваша Моторна

Будьте в курсі

Жодного спаму!

4 thoughts on “3 кроки стратегічного планування стрункого майбутнього – постановка цілей

  1. Дякую за допис, мені наразі дуже важливі саме довгострокові цілі – утримувати бажану вагу і спосіб життя, хоча до цього ще треба дійти 🙂 але в будь-якому разі – рухатись невеликими кроками, разом з тим тримаючи на увазі довгострокові цілі 🙂

    1. Дякую за відгук, Тетяно! Буду рада, якщо ви порекомендуєте мій блог друзям – чим більше людей читатимуть про ЗСЖ українською, тим краще для них і для суспільства у цілому!

Поділіться своєю думкою