Що б його таке зробити, аби не їсти?

Знаєте байку про двох сестер, до яких приїхав свататися принц? Обидві були гарні, тож він не знав, яку вибрати, і поставив їхньому батькові таку умову:

– Я оженюсь на тій, в якої вода у каструльці скипить першою.

Батько дівчат, що трохи знався на законах термодинаміки, заперечив:

– Як так може бути? Об’єм води однаковий, вогонь горить однаково під обома каструльками, обидві зроблені з одного й того ж матеріалу і накриті однаковими кришками! Що ти робитимеш, як вони одночасно закиплять? Організуєш гарем?

– Зачекай трішки і сам побачиш, – загадково посміхнувся принц.

І дійсно, через якийсь вода в однієї з дівчат закипіла і кришечка на каструльці весело заплигала, тоді як у другої навіть маленькі бульбашки ще не з’явились.

– Як таке могло статися? – дивувався батько. – Це якесь чародійство, чи що?

– Ні, насправді все дуже просто, –  відповів принц. – Та, в якої вода скипіла першою, просто залишила її на плиті й пішла займатися своїми справами. Тоді як друга весь час стояла поруч із плитою, вряди-годи нетерпляче підіймала кришку і заглядала в каструльку, чи не скипіла ще вода. От вона в неї ніяк і не закипить.

Чи не нагадує вам описана ситуація процес скидання зайвої ваги? Деякі роблять це легко і майже ненавмисно, тоді як інші докладають титанічних зусиль, отримуючи мізерний результат.

– Я їм в межах норми, – скаржаться вони, – тричі на тиждень займаюсь у спортзалі, багато ходжу, але вага майже не знижується, а інколи навіть і росте!

Чому так виходить? Не тільки через те, що метаболізм у всіх різний. А й через те, що організмові слід дати спокій, дати йому шанс спокійно знижувати вагу, без нервів, надмірної уваги і напруження. Стрес дуже сповільнює обмін речовин, і якщо ви кожного дня зважуватиметеся, обмірюватиметеся, контролюватимете їжу до граму і до напівкалорїї, заганятимете себе на тренажерах, організм може стати в позу і сказати: «Знаєш що? Давай далі без мене, я трохи перепочину». І вага встане на кілька тижнів.

Уявіть собі ту ж каструльку з водою: ви ж хочете лише, щоб вода закипіла, а не повністю випарувати її, конденсувати і перетворити на дистильовану. Залиште воду в спокої, дайте їй трохи часу, а самі займіться чимось іншим.

Додайте руху у життя

Я маю на увазі не лише спорт. Менше сидіть в соцмережах, більше виходьте в люди. Організуйте поїздку на вихідні до міста, де ви ще не були, купіть абонемент на музичні вечори, запишіться на курси дизайнера, художника бо стиліста. До речі, курс типу «Сам собі стиліст» допоможе підібрати наряди, що пасують до вашої оновленої фігури. Подумки ви комбінуватимете деталі одягу з аксесуарами і складатимете сміливі комбінації, про які раніше навіть і не мріяли. Приміряючи їх у магазинах, ви бачитимете себе оновленою, модною, молодою і чарівною. Оце, скажу я вам, справжній прискорювач метаболізму! Кілограми злітатимуть з вас непомітно, поки ви просто мрієте і подумки уявляєте себе іконою стилю. Необов’язково купувати одяг, поки вага не стабілізується, – а от шляпи, сумки, взуття, біжутерію й інші аксесуари можна. І навіть потрібно – робіть собі подарунок на кожні скинуті 5 кг. Коли скинете всю зайву вагу, доповніть комплект необхідним одягом – і вийдіть у люди: на них подивитися і себе показати. Гарантую, що буде момент, коли ви, проходячи повз магазину й автоматично кидаючи погляд на вітрину, подумаєте: «От гарненька жіночка! Мені б таку фігуру». Поки до вас раптово не дійде, що це ви і є.

Знайдіть собі хобі на вечір

Ввечері руки мають бути чимось зайняті, щоб «самі не вхопили» чогось лишнього. Спробуйте різні варіанти: настільні ігри з членами сім’ї (карти, нарди, «Манчкін», «Монополія» і таке інше), в’язання гачком або спицями, вишивку, бісерне плетіння, макраме. В’язання – це медитативне заняття, про яке знали ще наші бабусі. Спробуйте зв’язати серветку, доріжку або пледик – це можна робити і під серіал або фільм ввечері. А потім прикрасити ним свою домівку. Пам’ятаєте, скільки раніше плетива й вишивки було у нас вдома? Всі ці серветки на телевізорах і на подушках, з яких знущалися, як із символу «міщанства». Після того, як пішло покоління наших бабусь і виросло покоління наших мам, вічно зайнятих на роботі, чогось стало не вистачати вдома. Того, що створювало атмосферу спокою і домашнього затишку. Спробуємо відтворити її своїми руками! Нещодавно з’явилась мозаїка для дорослих (diamond painting): дуже заспокійливе і просте зайняття, яке швидко приносить красивий результат — 5D-картини, що можна оформити в рами і повісити на стіни, гордо розповідаючи друзям і знайомим: «Це я сама зробила!».

5D-мозаїка виглядає красиво й не потребує багато зусиль

Вивчіть іноземну мову

Це просто бомбезний спосіб схуднення, який чомусь упускають із виду. Як він діє? Шляхом повного занурення в іншу культуру. Неважливо, яку мову ви оберете – зовсім нову для вас або ту, яку ви 10 років вчили в школі, і так і не вивчили (не хвилюйтеся, зараз є нові, сучасні, зовсім не нудні методи). Переваг у вивченні іноземної мови більше, ніж досить:

  1. 2-3 рази на тижні ви проводитимете на курсах серед однодумців, яких так само цікавить нова культура, як і вас. Атмосфера на курсах іноземних мов зазвичай піднесена, а якщо ще й пощастить із викладачем, ви просто зірвете джек-пот! Ви робитимете успіхи й помилки, вас виправлятимуть і ви підказуватимете іншим, серед яких будуть люди і старше, і молодше за вас. Ви відчуєте себе учнем – ні, краще студентом, – і помолодієте на кілька (десятків) років.
  2. У мозку утворюватимуться нові нейронні зв’язки, що призведе до того, що ви швидше думатимете, діятимете, позбавитесь від нудьги і спліну. І – метаболізм прискориться!
  3. До свого резюме ви зможете додати рядок «Володію такою-то мовою», що додасть вам цінності в очах роботодавців й у ваших власних. Ви зможете більше заробляти.
  4. Приїжджаючи до країни мови, яку ви вчите, ви більше не почуватиметеся чужинцем або безтолковим туристом, який двох слів зв’язати не може. З гордістю ви вишукуватимете знайомі слова на вивісках, у меню й у путівниках, і допомагатимете іншим, виступаючи в ролі перекладача.
  5. Ви зможете читати книги (спочатку зі словником, потім без) і дивитися фільми (спочатку з субтитрами, потім без) в оригіналі.
  6. Ви знайдете нових друзів, а може й нове кохання, спілкуючись новою мовою як в інтернеті, так і в реальному житті.

І, головне, у вас не буде часу на роздуми про їжу! Ви будете вчити відміни дієслів, артиклі, нові слова, вам треба буде робити домашку і складати іспити – буде зовсім не до того, щоб роздумувати на тему, щоб іще такого з’їсти. Ви будете вчити інші теми: як пройти на вокзал і як звернутися до поліцейських, якщо в іншій країні у вас вкрали сумку з усіма грошима й документами. Тема їжі поблякне і відійде на задній план.

Будь-яка мова – це наслідок культури, традицій і всієї історії нації, що налічує багато століть, а то й тисячоліть. І цей потужній культурний шар дає просто неоцінену опору у житті. «Скільки мов ви знаєте – стільки разів ви людина», – сказав Гьоте. А я скажу так: «Скільки мов ви знаєте – стільки підтримки ви отримаєте з різних боків». Вчитайтеся у ці рядки:

«Гідність людини є недоторканною», — перший рядок німецької конституції.

«Свобода, рівність, братерство», — гасло французької революції.

«У Бога ми віримо, все інше перевіряємо», — напис на американському доларі.

«Дольче віта», — в перекладі з італійської «солодке життя», символ насолоди життям, поцінування кожного його моменту.

«Маньяна!» — в перекладі з іспанської «завтра», принцип здорового пофігізму: сьогоднішній день сам про себе потурбується, а завтра буде видно.

За кожним цим виразом стоїть історія успіхів, помилок, відкриттів і розвитку цілої нації. А також її унікальний характер. Вивчаючи іноземну мову, ви підсвідомо переймаєте в англійців звичку ставитися з гумором до себе й до ситуації в цілому, німецьку пунктуальність і звичку доводити все до кінця, французький шарм, італійську легкість й іспанську гордість. Звісно, на кожну «маньяну» є своя «карамба», і не все добре у датському королівстві. Тож розглянемо далі деякі особливі риси цих п’яти націй, їхні достоїнства та недоліки, через призму нашого інтересу: що стане нам у нагоді, а що заважатиме на шляху до нормальної ваги? До речі, деякі з недоліків — наприклад, пиху французів і надмірну самовпевненість німців, — ми можемо використати собі на користь, на противіс непевності в собі й низькій самооцінці.

Французька мова

Переваги: шарм, стиль, самовпевненість, любов до свободи, звичка відстоювати свої інтереси.

Недоліки: самозакоханість, егоцентризм, любов до вина та їжі: у кожному другому, а то й першому французькому фільмі, фігурує вино й/або щедро накритий стіл.

Що нам допоможе на шляху до стрункої фігури: французькі комедії — чудове джерело якісного гумору і доброго настрою. Французькі пісні як фон на кухні під час приготування їжі. Французька мова як спосіб пожвавити сексуальне життя (спробуйте прошептати на вушко партнерові кілька французьких слів: реакція буде дуже бурхливою).

Іспанська мова

Переваги: рішучість, гордість, впевненість у собі. Подивіться, як ходять іспанські жінки: кожна з них почувається, як королева Летиція. Ще б пак, коли за кожним рогом може зустрітися Антоніо Бандерас!

Недоліки: лінь, недотримання обіцянок, звичка їсти багато пізно ввечері.

Що нам допоможе на шляху до стрункої фігури: сієста. Прекрасна іспанська традиція відпочивати після обіду, якщо не робити її традиційно з 12.30 до 17.30, а скоротити до півгодини на день. Відпочиньте, а то й поспіть, після обіду хвилин 20–40 — й отримаєте заряд бадьорості до кінця дня!

Німецька мова

Переваги: витривалість, рішучість, звичка доводити все до кінця, планування та контроль виконання.

Недоліки: категоричність, чорно-біле мислення, перфекціонізм. Німці невдоволені через те, що життя чудове лише на 96%, а не на всі 100.

Що нам допоможе на шляху до стрункої фігури: перш за все, витривалість. Це те, що знадобиться нам для збереження гарної фігури протягом всього життя. Звичка складати плани, контролювати їх виконання і доводити до кінця є неоціненою! Потрібно лише додати трошки гнучкості мисленню і не боятися коригувати плани відповідно до зміни життєвої ситуації й/або у міру внутрішнього зростання.

Італійська мова

Переваги: сміливість, яскравий індивідуалізм, вміння підкреслити свої переваги, не скриваючи недоліків (які при такому підході блякнуть і відходять на задній план).

Недоліки: небажання приймати рішучі міри, коли це необхідно, звичка пускати все на самоплив. І, звісно, любов до піци-пасти-морозива.

Що нам допоможе на шляху до стрункої фігури: любов до життя. На відміну від німців, італійці переконані в тому, що життя прекрасне на всі 200, ні, 300%! Італійці сприймають його таким, як воно є, і насолоджуються ним. Тому італійські фільми у жанрі трагікомедії пробирають до глибини душі. Під італійську музику добре не тільки готувати смачні страви, але й влаштовувати романтичні посиденьки.

Англійська мова

Переваги: англійці: міцний внутрішній стержень, індивідуалізм, вміння відсторонитися і подивитися на ситуацію і на себе з гумором. Американці: впевненість у тому, що можна досягти всього, чого забажаєш, і що одна людина ладна змінити, а то й врятувати світ. І необов’язково бути для цього Брюсом Уіллісом.

Недоліки: англійці: м’якість, нерішучість, небажання говорити прямо і виказувати свої почуття. Американці: прямолінійність, безцеремонність, егоцентричність. Любов до фаст фуду і тих, й інших.

Що нам допоможе на шляху до стрункої фігури: Девіз “The sky is the limit!” («Немає нічого неможливого») американців. Ви можете все, окрім того, щоб стати президентом США, якщо там не народились. Звичка англійців сприймати себе і ситуацію в цілому з гумором. Пам’ятаєте книгу «Довідник «Автостопом по Галактиці»»? Планету Земля знищено, головний герой опиняється на ворожому космічному кораблі (який, власне, її і знищив), в одному халаті, і думає лише про те, де б йому випити чаю. Подивишся на цю ситуацію, похитаєш головою, посміхнешся і подумаєш: «А що, у мене ще не все так погано! Всього лише кілька (десятків) кг скинути — й потому!»

Подивіться на ілюстрації, виберіть собі одну з дівчат, яка вам більше до вподоби, — і вперед, вчити нову мову! А я з радістю почитаю ваші коментарі й зауваження на тему, що іще можна зробити, аби не їсти.

Будьте здорові!

Ваша Моторна

Будьте в курсі

Жодного спаму!

2 thoughts on “Що б його таке зробити, аби не їсти?

  1. Я еще рисую 😉 руки заняты, творческие мечты и общение по интересам 😉 а принц, кстати, был немного мазохист, искал себе принцессу, которой пофиг, станет ли она его женой)) а если серьёзно я очень согласна с тем, что нужно отвлекаться и увлекаться как можно больше, осталось доказать на практике 😉

    1. Классно, рисование – это просто мечта! Принцу может быть этого и надо было, чтобы над душой не висела:)

Поділіться своєю думкою