Мої герої: історії схуднення, що надихають

Різниця у 30 кг налице. Або на лиці?

Ах, ці фото «до і після» — у хвилини сумнівів, розпачу, коли все йде не так, як треба, або стоїть на місці, вони надихають і мотивують продовжувати боротьбу із зайвою вагою. Вони нагадують, що «не ми перші, не ми й останні» і вселяють надію, що якщо у них вийшло, то й у нас вийде! А ще викликають безлічь питань: як їм це вдалося, скільки часу на це пішло і чи тримають вони нормальну вагу зараз? Що стосується двох історій, опублікованих нижче, можу сказати впевнено, що так. Це публічні персони, яких показують по телебаченню, з якими беруть інтерв’ю на радіо й які інтенсивно спілкуються в мережі. А кому мало цих успішних історій схуднення, відвідайте мою дошку Motivators на пінтересті, а ще краще — створіть свою. Додавайте до неї захоплюючі приклади, надихаючі цитати й історії успіху. Ще рекомендую класний сайт, на якому публікуються не тільки фотографії, а й історії «до, після і підчас» (англійською мовою). Ось, наприклад, історія Рахель і Марка, які разом скинули 123 кг:

Рахель: 160 кг до, 81 кг після. Марк: 146 кг до, 101 кг після

І пам’ятайте: зараз інші мотивують вас, а колись і ви будете мотивувати інших своїм прикладом! Отже, вперед, на зустріч з героями нашого часу.

Марсель Картман

Різниця між цими фото – 160 кг!

Із цим милим, трішки сором’язливим юнаком я познайомилася в німецькій спільноті FatSecret. Пізніше про нього навіть зробили півтарогодинну передачу на телебаченні. Ще б пак: йому вдалося скинути 161 кг, схуднути зз 265 кг до 104 кг! Що ж підштовхнуло його до цього просто геройського вчинку? І як йому це вдалося? Ось що розповідає Марсель:

«Отже, до 2009 року я працював цілком нормально, але у мене завжди була надлишкова вага. Я важив 130–140 кг, але з цією вагою можна було жити. Я грав регулярно у футбол і займався іншими речами.

На жаль, я втратив роботу в 2009 році, під час економічної кризи, і з цього моменту справи пішли кепсько. Коли невдовзі я вийшов на нову роботу і мені здалося, що життя починає налагоджуватися, через 4 тижні у мене трапилися два переломи однієї ноги поспіль. Ситуація погіршилася через те, що після першого перелому я ще два тижні працював, тому що я тільки-но вийшов на нову роботу і боявся втратити її через травму. Звичайно, це була величезна помилка з точки зору лікування. З цього моменту моє життя пішло під уклін: я міг лише сидіти або лежати на дивані зі зламаною ногою, не виходив із дому, і харчувався все гірше й гірше. І пив дуже багато коли.

Оглядаючись назад, звісно, викликає подив: як усе могло так далеко зайти? Але це був такий повзучий процес, якого не помічаєш, аж поки в якийсь момент все остаточно не зайде в глухий кут. З моєї точки зору, це те саме, що наркоманія або алкоголізм: в якийсь момент виникає залежність і стає надто пізно, а людина цього й не помітила.

Так все йшло, поки моя вага не зросла приблизно до 265 кг, і я не мав жодного бажання жити далі.

Все змінилося, коли лікар сказав мені, що якщо я щось не зміню в своєму житті, через пару тижнів я більше не прокинуся зранку. А у мені завжди була мрія, велика мрія: я хотів знову почати грати у футбол. І тоді наступив вирішальний момент, починаючи з якого моє життя знову пішло вгору. У той час я купив собі футбольну форму мого улюбленого клубу розміру 4XL, при тому що носив тоді 12XL, і повісив її на двері, так щоб я міг бачити її кожен день, з мрією, що я зможу коли-небудь її вдягнути і знову почати грати у футбол.

Перша мрія про одягання форми здійснилася минулого року — вона мені підходить, а друга мрія, грати у футбол, здійсниться цього року.

Я почав думати про те, що ж мені найбільше допоможе схуднути, і після довгих роздумів записався на курс 4-тижневого лікування, під час якого скинув перші 20 кг за 4 тижні. І от, коли я був на вершині мотивації, мене спіткав ще один удар. Спочатку у мене діагностували пахову грижу, але в ході операції виявили, що в паховій області у мене утворилася пухлинна тканина, яка, на щастя, не була злоякісною.

З цим мені довелося боротися близько року: я мусив знижувати вагу лише шляхом зменшення споживання їжі, без спорту. Що, однак, принесло добрі результати.

Найбільш важливим, звичайно, було те, що я повністю відмовився від солодких напоїв і почав готувати сам. Наприклад, я готував багато супів та овочевих рагу, і загалом їв багато овочів і салатів. Але найважливіше завжди було те, що я ні від чого не відмовився, тож час від часу дозволяв собі піцу або шаурму, якщо мені хотілося, але в міру. Із часом я помітив, що мій шлунок звик до менших порцій.

Після втрати близько 100 кг і повного видужання після операції, я прийняв участь у програмі «Баланс життя», організованій Центром зайнятості. Під час цього курсу я багато дізнався про дієту з низьким вмістом вуглеводів, деякі елементи якої потім поєднав зі своїм харчуванням. Крім того, я знову почав потрошку займатися спортом: на початку програми я не міг пройти і 100 метрів, тоді як сьогодні я проходжу принаймні 20 кілометрів щодня.

Найважливішим, однак, було те, що під час програми я зустрів людину, яка повернула мене до нормального життя. Будь то плавання чи просто час, проведений разом у вихідні дні, у мене знову прокинувся інтерес до життя. Сьогодні я вважаю цю людину моїм кращим другом, з яким можна разом щось утнути, але найважливіше, що я завжди можу з нею поговорити.

Так що все йшло дуже добре, поки вага не знизилася до 125 кг. Тоді я вирішив зробити операцію з видалення жирової складки на животі, що звисала як фартух. Мені видалили 15 кг: це було надзвичайно багато, навіть у кліниці такого ще не бачили!

Після цієї операції я знову почав нове життя: все ще є деякі проблеми із загоєнням ран, але я почуваюся набагато краще, тому що отримав, нарешті, свободу пересування».

Цей текст був написаний у 2017 році, зараз Марсель важить 93,7 кг і продовжує спілкуватися в спільноті, підбадьорюючи інших, даючи корисні поради і публікуючи фотки з концертів і футбольних матчів, які він відвідує зі своєю подругою. Він живе повноцінним життям, на яке більше, ніж заслужив!

Надя Германн

Не віриться, що ця струнка жіночка могла важити колись 150 кг!

Авторка німецької «Біблії для бажаючих схуднути», — бестселеру «Моя жирна логіка» (не найкращий переклад назви — я б сказала «Розвіювання міфів про зайву вагу») — пройшла шлях від 150 до 63 кг. Ось що вона пише в своїй книзі:

«Скільки себе пам’ятаю, я завжди важила більше, ніж треба. Із самого дитинства я була повільною і незграбною, особливо в порівнянні з моїми трьома зведеними сестрами, які були дуже стрункими і граційними. Мені завжди здавалося несправедливим, що вони спокійно могли їсти скільки завгодно піци і морозива. Їхнім улюбленим заняттям було зважування — кожного разу, коли вони приїжджали до нас в гості, в першу чергу вони ставали на ваги і, радісно посміхаючись, починали обговорювати, хто скільки важить: «П’ятдесят кілограм — це багато?». Мені було страшенно незручно, тому що я добре розуміла, що в свої п’ятнадцять років важу майже в два рази більше, ніж вони.

З самої юності я боролася із зайвою вагою. Чого я тільки не перепробувала! І роздільне харчування, і дієту Аткінса, і голівудську дієту; регулярно постилась. Мені вдавалося схуднути максимум на 15 кг, але всякий раз, як тільки я припиняла сидіти на дієті, я набирала вагу, і все починалося спочатку. У двадцять років я важила більше 130 кг. Одного разу за допомогою екстремальної дієти мені вдалося за кілька місяців скинути вагу до омріяних 68 кг при зрості 175 см. Це було вперше в моєму житті, але, на жаль, тривало недовго. Мій обмін речовин був порушений, через що я постійно збільшувалася в розмірах. Ще одним сумним результатом такого експерименту над собою став гіпотиреоз (знижена функція щитовидної залози), і я нарешті зрозуміла, що так звана «нормальна вага» для мене нереальна. Адже в моєму випадку підтримувати її — означало постійно голодувати і мучитися.

Я залишалася товстою, хоча ніколи не курила, не пила алкоголь, не їла фаст-фуду й червоного м’яса. Крім того, я завжди була фізично здорова, якщо не брати до уваги цю саму надлишкову вагу. І я вирішила змінити пріоритети і вибудувати своє життя інакше. Захистила кандидатську із психології, стала психотерапевтом, вийшла заміж і почала ремонтувати свій старий будинок. До тридцяти років я важила 150 кг, але мені це не заважало. Я була абсолютно задоволена своїм усвідомленим вибором вести повноцінне життя й отримувати задоволення від нього, замість того, щоб постійно голодувати і докоряти собі.

Я прийняла свою зайву вагу, і вона перестала бути проблемою. Ні мені, ні моєму чоловікові, ні друзям, ні колегам мої кілограми не заважали. Єдиною проблемою було підвищений тиск. Але потім мене став турбувати постійний біль в спині, до нього додалося ще хропіння, через яке я не могла спокійно спати.

В один прекрасний день, роблячи прибирання в будинку, я оступилася і пошкодила коліно. Тепер я знаю, що це було проявом проблеми з хрестоподібними зв’язками, але в той момент мій лікар припустив, що не відбулося нічого страшного, і прописав мені ібупрофен. І дійсно, вже через тиждень біль зник. Коліно мене не турбувало, правда іноді при згинанні або повороті я відчувала біль, але він було цілком терпимим.

Пізніше, під час ремонту нашого будинку, стався ще один випадок. На цей раз я пошкодила меніск. Мій лікар знову сказав, що, ймовірно, не все так уже й погано, і знову виписав мені ібупрофен. Але на цей раз дива не сталося, через тиждень нога не відновилася. Мені довелося кілька місяців шкутильгати і кульгати, поки я знову не відчула себе повноцінною людиною. Через півроку меніск знову змістився, і тоді вже мені довелося пролежати кілька тижнів без руху. Ще через півроку ситуація повторилася. Це стало останньою краплею, що переповнила чашу мого терпіння. Я майже рік жила з постійним болем і не могла нормально рухатися. До того ж стало очевидно, що вага за цей рік збільшилася, а здоров’я погіршилося. Я зрозуміла, що якщо ця тенденція збережеться, то в найближчі роки я важитиму все більше і хворітиму все серйозніше — а мені ж всього тридцять з невеликим!

Треба було щось міняти. Вперше я свідомо звернула увагу на свої звички в їжі, почала думати про гени, обмін речовин, дієти і досліджувати проблеми надлишкової ваги. За іронією долі я закінчила гімназію з біологічним ухилом, де особливе місце приділялося вивченню наукового підходу в харчуванні, а моя дипломна робота з психології була пов’язана з дієтами. Правда, тоді я торкалася цієї теми вибірково: загострювала увагу тільки на тому, що мене особливо приваблювало. Тепер же я докладно проаналізувала, здавалося б, всю існуючу літературу, що стосується цієї проблеми.

Протягом кількох місяців я читала тільки про вагу, обмін речовин, харчування і схуднення: статті, дослідження, форуми, книги та документальні фільми. Мої колишні так звані «знання про жир», всі мої логічні висновки день за днем ​​розсипалися в пух і прах.

Вже через рік я мала достатню кількість теоретичних знань, щоб застосувати їх на практиці. У вересні 2014 року моя вага нормалізувалася. Вона досягла 63 кг — це найменший показник з тієї пори, коли мені було дванадцять або тринадцять років!

Надя документувала свій процес схуднення крок за кроком

З 2014 року я почала публікувати в своєму інтернет-блозі комікси, які наочно відображали отримані мною нові відомості щодо логіки утворення жиру. Моя головна мета така: я хочу розвінчати міфи про ожиріння, що складаються з порад, як правильно схуднути, і допомогти всім нам, крок за кроком, вирватися з порочного кола помилок і міфів.

Для мене вихід з цієї системи стереотипів якраз і став тим самим важливим кроком, з якого в моєму житті почалися зміни. Я сама, будучи фахівцем з поведінкової терапії, роками вела битву зі своїм власним ожирінням і терпіла нескінченні поразки. А все тому, що поведінкова (та й взагалі будь-яка) терапія працює тільки тоді, коли чітко розумієш, що саме треба змінити в своїй поведінці, і коли впевнений, що все вийде.

Найбільш сильно мотивує уявна позитивна мета, комбінована з реальністю, що сприймається тверезо (Oettingen, 1996). Справитися з суворою реальністю у вигляді регулярного зважування та вимірів обсягів зовсім не складно. Фантазія, яка мотивувала особисто мене, була така: я уявляла, як приїжджаю в гості до родичів, через рік роботи по зниженню ваги, за умови, що вони про це не знали. Я уявляла, як вражена і схвильована буде моя мати і як взагалі все це буде виглядати. Адже мама впевнена, що в мені 150 кг, а коли ми зустрінемося, в мені буде вже наполовину менше. На пару хвилин вона втратить дар мови, але потім прийде у захват. Ця фантазія дуже сприяла тому, що я регулярно зважувалася, розраховувала криву показників ваги, щоб розуміти, якими будуть мої показники до моменту візиту до родичів».

Фантазія Наді справдилася — вона справила враження не лише на свою маму, але й на читачів її книги і блогу. З 2014 року вона утримує вагу і пише нові блискучі матеріали, розвінчуючи міфи про схуднення. Для багатьох вона стала прикладом, а її книга дала того самого «чарівного пенделя», що примусив багатьох піднятися з дивану і зайнятися собою.

А які ще приклади успішного схуднення ви знаєте? Чи є у вас зразки для наслідування? А може ви хочете повернутися до себе кількадесятирічної давності чи просто стати кращою версією себе? Я залюбки почитаю ваші думки у коментах!

Будьте здорові!

Ваша Моторна

Будьте в курсі

Жодного спаму!

One thought on “Мої герої: історії схуднення, що надихають

  1. дуже цікаво і дійсно мотивує! дякую за інформацію – пішла шукати книжку Германн:)

Поділіться своєю думкою