Похід між двома снігопадами: 8,5 днів, 190 км, 9 етапів Шляху Франконських гір

Був сірий дощовий день 1992 року. До будинку Верховної Ради під’їхала чорна «чайка». Задні двері відкрилися, з них вистрибнув Кравчук і хутенько побіг до входу у парламент.

– Леоніде Макаровичу, стривайте! Ви парасольку забули! – у розпачі гукнув йому вслід водій.

– Нехай! – відмахнувся перший президент України. – Я так, між краплинками пробіжу!

Оце пробігти «між краплинками» заборон і обмежень, введених за останній час, стало мистецтвом слалому, яке довелося опанувати майже всім нам. І, справді, як розібратися, що можна, чого категорично не можна, а що знаходиться у сірій зоні: прямо не заборонене, але й начебто не дозволене? Як втиснути яскраве, пульсуюче життя з усіма його потребами й нюансами у сіру решітку матриці, що нас оточує? «Якщо є воля, знайдеться і шлях», – говорить прислів’я. Я розповім вам про те, як мені вдалося організувати повноцінну сімейну відпустку, попри всі локдауни, закриття і заборони.

В кінці березня 2021 року я відчула, що більше так не можу. Вдома не можу дивитися на знайомі до останньої шпарини рідні стіни, на вулиці не можу дивитися на собак, яких знаю уже й у профіль, і в анфас, і які вже навіть перестали гавкати, завбачивши мене – натомість відвертають морди із думкою: «А, це знову вона зі своїми палками!» Протягом першого і другого локдауну ми з Борисом обійшли всю місцевість в радіусі 25 км від дому. Трьом оленятам, яких ми зустрічали на узліссі найчастіше, ми дали прізвиська Бембі, Байкал і Буцик. За цей рік вони підросли і стали дорослими оленями, але й досі тримаються разом. Ми бачили зайців і лисиць, косуль і кабанів, зустрічали схід сонця і проводжали його на захід, бажаючи йому доброї ночі. Ми спостерігали зміни пір року, переживали будь-яку негоду і раділи добрій погоді й сонечку. Обійшли всі навколишні села так, що я могла б із закритими очами намалювати карту із найменшими провулочками кожного із них. І, врешті решт, це мені настільки набридло, що я сама була готова загавкати замість тих собак, що мене ігнорують, і то – на своїх рідних і близьких. Щойно я усвідомила це, як одразу почала готуватися до багатоденного походу.  Бо багатоденний похід – це така штука, що лікує від:

  • Безсоння
  • Тривожних думок
  • Сумнівів у собі
  • Зневіри у своїх силах
  • Непевності у майбутньому
  • Комплексів

І ще цілого ряду захворювань і розладів, як уявних, так і реальних. Кількаденний похід вирішує конфлікти, що лежать тягарем на душі, прибирає соціальний тиск і блокує хвилю негативу, що обрушується на тебе кожного дня разом із телевізійними новинами і повідомленнями із соціальних мереж.

Довгий похід – це як довгий ресет для приладу, що повертає його до заводських налаштувань. Ти повертаєшся до природи, і вона приймає тебе таким, як ти є. Ти повертаєшся до себе — до того, ким створила тебе природа. Неважливо, ким ти працюєш, скільки у тебе грошей, який твій сімейний стан, скільки тобі років: ти — це просто ти. Хто саме? Виясниш у поході!

Отже, у будь-якій незрозумілій ситуації, пакуй речі і вирушай у похід! Фізична підготовка не має великого  значення: 53-річна жінка, яка пройшла більше 53 тисяч кілометрів за останні 10 років, має надлишкову вагу, плоскостопість, короткозорість, і виглядає скоріше як вчителька математики, аніж спортивна модель.

Тим не менш, Крістін Тюрмер є прикладом для багатьох (і для мене також), що ходити може кожен, у кого є ноги, і ходіння – це найкращі ліки для душі та тіла. До того ж, безкоштовні.

Ще одним прикладом для наслідування для мене є блогер Крістоф Херманн, який пройшов багато тисяч кілометрів із мінімальним обладнанням і написав, серед інших, довідник про Шлях Франконських гір, розмітку якого робив у 2007 році разом із своїм батьком. Через те, що цей шлях сертифіковано відносно недавно, про нього знає мало хто навіть із німців. На шляху мені довелося часто зупинятися і роз’яснювати, що воно таке, і німці дивувалися, що у них таке є, хоча шлях дуже добре промаркований. Що, у свою чергу, не заважало нам кожного дня по 3-4 рази блукати і повертатися до попередньої мітки, щоби знову віднайти путь.

Борис вказує на мітку на залізничному мосту

Шлях Франконських гір – це вже мій третій багатоденний похід зі зростанням складності та кількості кілометрів. Першим був Каміно (шлях Св. Якоба), який ми пройшли з мамою у 2018 році. Другим був Реннштайг, який ми встигли зробити з Мишком і Борисом між двома локдаунами у 2020 році. Ці три походи проходили у різних форматах: перший – із перебуванням у гуртожитках та готелях, другий – із ночуванням у безкоштовних хижах, і нарешті, третій, найбільш хардкорний варіант – ночівля у палатці в лісі. Бо що ще залишається під час третього локдауну, коли всі готелі та пансіони закриті?

Нульзірковий (або багатозірковий — залежно від того, як на це подивитися) варіант ночівлі

Відповідно до зміни походного формату мінявся і розмір рюкзака: від 35 літрів на Каміно до 45 літрів на Реннштайгу й аж до 65 літрів на Шляху Франконських гір. Вага при цьому не дуже змінювалася: як було 12 кг з повною викладкою (тобто провіантом і водою), так і залишилася. Коли йдеш удвох (іще й із молодим хлопцем!) гріх не навантажити другий рюкзак по максимуму. Отже, Борис ніс нашу палатку, два спальники та два ізомати (тоненькі матраци, що слугують прошарком між дном палатки і спальним мішком). Я несла все інше – походну кухню (бо ж ресторани і кафе теж закриті), запас їжі на 3-4 дні і води на один день (3 літри). Якби я не потягнула із собою ще й свого вірного ноутбука, мій рюкзак важив би до 10 кг, як у мого сина. Але ж ні: я почувалася таким собі середньовічним мандрівним майстром, який ходить по городах і селах, пропонуючи свої послуги, і виконує різні столярні та теслярські роботи за їжу та дах над головою. Реманент мав бути обов’язково при мені! А що, як подзвонять замовники і попросять щось швиденько перекласти або виправити в уже зробленому перекладі? Без комп’ютеру я почувалася себе як без важливої частини тіла, хоч він мені жодного разу не знадобився і навіть підло мене підвів, коли конче був потрібен струм для мобільного й годинника з GPS. Цей нахаба й жадюга не захотів грати роль пауербанку і рішуче відмовився надати іншим пристроями бодай трохи живлення! Наступного разу залишиться вдома — а мені буде на 2 кг легше нести.

До третього походу я підготувалася краще, наступивши на всі можливі граблі ще у перших двох. Я не взяла із собою фільтра для води, шампунь і одяг для міста, адже культурна програма не планувалася. Всі музеї та замки на шляху були закриті. І все ж можна було б іще зекономити: адже кожен грам важить, і чим більше на собі несеш, тим менше помічаєш з того, що діється довкола. І тим довше доводиться відновлюватися після походу: зараз, коли я це пишу, у мене все ще болить спина і чомусь праве плече. Наступного разу ще оптимізую походний реманент із тим, щоб вкластися у 9 кг. Добре, що зараз є можливість купити облаштунки ультра-лайт, — це лише питання бюджету й досвіду. І, звісно, перевіряти треба все на собі, тоді сам знатимеш, що тобі знадобиться наступного разу для того чи іншого формату походу, а без чого можна спокійно обійтися.

Автор сам багато ходить, тож знає, що справжній путівник має важити не більше 150 грамів

До підготовки також належить орієнтація, для якої мають бути два окремих джерела. Деякі беруть із собою паперові карти, а я задовольнилася легеньким довідником і треками GPS, що додавалися до нього: їх я завантажила до годинника з GPS і програми komoot на мобільному. Цього мало вистачити, щоб не збитися зі шляху. Однак, зі своєю здатністю заблукати навіть на автобані з рухом лише в одному напрямку, я примудрялася кожного дня плутати і губити стежку. Справа в тому, що поряд із цим шляхом часто проходять із десяток інших шляхів, як міжнародного, так і місцевого значення, і розібратися в їхньому хитросплетінні не так просто навіть пристрою із сателітною навігацією.

Інформації більше, ніж достатньо, але інколи вона збиває з пантелику

Та що там казати, якщо із самого початку ми пішли не туди! Почали ми там, де минулого року закінчили Реннштайг: у Бланкенштайні (Тюрінгія), в місці, де сходяться чотири великі німецькі шляхи. Зробили фотку «до» і пішли на місток, що вів через річку Зале.

Місце початку чотирьох великих шляхів — трішки заіржавіле, бо ж Тюрінгія це вам не Баварія!

Однак виявилося, що треба було переходити її в іншому місці, на колишньому кордоні між ФРН і НДР. Раніше його дозволялося перетинати лише військовим і погранцям: опинись ми тут років на 30 раніше, нас би застрелили. Для всього свій час. Наразі колишнім моторошним кордоном між двома Німеччинами проходить так звана «Зелена смуга»: місце для походів.

Конкретно на цьому відрізку Зеленої смуги була вузькоколійка, якою перевозили руду, що добували тут просто у скелях.

– Чекаєте на потяг? — пошуткував чоловік, який прогулювався Зеленою смугою зі своєю дружиною.

– Так, сподіваюся, скоро надійде! – відповіла я, підтягуючи ремені рюкзака.

Все, що залишилося від вузкоколійки

Перші кроки на шляху завжди даються важко: часто зупиняєшся, перепасовуваєш рюкзак, щось перекушуєш, бо їсти дуже хочеться, і загалом роздумуєш, нащо ти вплутався в цю авантюру. Адже зараз такі часи і дома є, що робити, до того ж Борис видає коники: хоче робити неодмінно 1 крок у секунду, і плентається, як черепаха. Взагалі-то у нас із ним один темп, що трапляється рідко, коли із кимось ходиш. Мишко, наприклад, завжди забігає наперед і нетерпляче чекає на нас, риючи землю копитом. Ілля так просто їздить на гірському велосипеді, тож його не наздоженеш. Борис, натомість, іде у помірному темпі, що мене цілком влаштовує. Але не зараз, коли він застиг на мосту серед ріки і підіймає ноги, як лелека у воді.

– Якщо зараз не прискоришся, відправлю тебе з Ханнесом додому, а далі піду сама! – пригрозила я.

Разу з третього Борис послухався і пішов нормально. Над річкою злетіла стайка качок – і я сприйняла це, як добрий знак. Шлях прийняв нас, і все на ньому буде добре, можемо спокійно йти далі. Ми перейшли річку, залишили територію колишньої Східної Німеччини і попрямували до кордону із Чехією місцевістю, яку називають Баварською Канадою.

Всі дописи про походи тут

Будьте в курсі

Жодного спаму!

Поділіться своєю думкою