Португалія: тепла латка на серці. Закінчення шляху Рибака: кульмінація та фальш-фініш

Пляж нашого села

– Ні, це не наше село. Це пляж нашого села! – пишу до сімейної групи в телеграм і сама собі не вірю. – Ліворуч — річка з питною водою, праворуч — океан із солоною. Посередині — здоровенний піщаний «язик». Й ані душі! Вибирай будь-яке місце і насолоджуйся шумом прибою або тихою заводдю, що тобі більше до вподоби.

Деякі обрали другий варіант: намет на бусику, байдарка — те, що треба для активного відпочинку

Це був найкращий пляж, що я досьогодні бачила! Це також була кульмінація нашого шляху, про ще я ще не здогадувалася. До села Одесайше, де в нас було заброньовано житло на ніч, треба було дошкандибати кілометрів п’ять углиб континенту асфальтною дорогою. Вечоріло і нам, розмореним спекотним днем і впливом океану, хотілося спати. Дорога була нудна: єдиною розвагою було зупинитися й витряхнути чергові півкіло піску з босоногих капців або зробити черговий знімок.

За браком ліпшого сюжету – вгодовані корови
Нарешті, дісталися мосту й дізналися, як називається річка: Сейше
З останніх сил видерлися на саму верхівку

І вияснили у місцевих дамочок, що тусувалися з дітьми біля мінімеркадо, що наше житло знаходиться десь унизу! Клятий гугл вирішив нас добити і наприкінці спекотного дня, після пройдених 28 кілометрів, завести ще й на гору, щоб ми помилувалися краєвидом. Місцеві жіночки багатьма словами (яких ми не розуміли) та яскравими жестами показали, що треба весь час іти вниз (звідки ми прийшли!), а потім повернути ліворуч. Це було єдине зрозуміле слово — «шкерда», яке запам’яталося мені з уроків португальської, бо нагадувало «шкоду» і «вишкварка» одночасно.

– Обрігада! — кивнула я сумно і ми почапали звивистими, як штопор, вуличками донизу. Але спершу зупинилися, щоб перепочити. Вода закінчилася ще годину тому, і дуже хотілося пити. Всі вулиці, що спускалися до центру села, виглядали однаково: хтозна, де там той «ліворуч». Нічого, дійдемо до центру і розпитаємо там. Аж раптом нас накрило хвилею музики і ми потрапили у гущу подій, на свято тракторів!

На сцені співають приємні на вигляд вгодовані дівчата
А неподалік від них — гурт хвацьких хлопців. Ми потрапили ніби у кіно про п’ятидесяті роки і стали його героями. Дійство було настільки захопливим, що ми геть забули про те, що заблукали, хочемо пити, їсти і спати. Трохи познімавши відео, звернули ліворуч (ми знайшли шкерду!) і швидко вийшли до нашої домівки на сьогоднішню ніч. Кинули рюкзаки, перевдягнулися і поспішили назад, у центр села, де свято було у розпалі.
У ресторані ледь знайшовся вільний столик. Я замовила “um poco”, напрочуд смачне після важкого дня

У кожного шляху є своя логіка, свій характер і свої плани на тебе. Не ми плануємо шляхи — вони планують нас. Мета цього шляху було показати не тільки хороші й погані, але й неочікувані, своєрідні грані Португалії.

Гігантські поливалки оприскують ліси для попередження пожежі
Старі двері прикрашені чурденацьким графіті
На парковці стоїть «Циганський равлик» — для любителів festina lente
На іншій — лицар із мушлею Св. Якова у роті (мовчання — золото)
Вамос? Найліпше, а ла плайя!

Чим далі ми просувалися на південь, тим дорожчим ставало життя і тим повільнішим його темп. У Лагуші, на самому півдні, ми сиділи в кафешках або плавали в басейні біля готелю, бо температура океану була +16!

Вуличка у центрі Лагуша
Лагуна Лагуша

Лагуш нагадував нашу Одесу: тепле, яскраве, дороге місто зі своїми понтами й контрастами. Дорогі вили й готелі чергуються з гето і бомжами, що перебираються перезимувати сюди на зиму.

Типовий для півдня готель-пансіон із глазурованою плиткою, басейном і відеоспостереженням
Графіті під мостом, де ночують бомжі

Під кінець подорожі ми стомилися від океану вражень і нам не терпілося повернутися до Лісабону, де вирувало справжнє життя.

Порт на річці Тахо

Нажаль, зустріло воно нас неприємними новинами.

Диктор телебачення повідомляє про падіння Азовсталі

Однак столиця Португалія – не те місце, де будеш почувати себе пригніченим. Блукаючи його звивистими вуличками, поволі заспокоюєшся і втихомирюєшся. Мир настає в душі і хочеться просто ходити, просто дивитися, просто вбирати в себе атмосферу вічного міста.

А для тих, хто вже зробив 10000 кроків на день, поруч є ескалатор!

Ми зробили шлях Рибака, хоч і не так, як сподівалися. Але це був наш шлях, і Португалія назавжди залишиться у нашому серці, як тепла латка, що зігріла нас у перші холодні місяці війни. Обрігада, Португалія! І слава Україні!

Початок розповіді тут, а тут друга, третя і четверта частини

Будьте в курсі

Жодного спаму!

Поділіться своєю думкою