Причина кинути пити № 4: ви будете щасливішими

Зараз, мабуть, це звучить маловірогідно.

Коли я вперше кинула пити, я думала щось типу: «А-а-а! Я більше ніколи не буду по-справжньому щасливою!» Головним чином тому, що будь-який образ «справжнього щастя» в моїй голові включав бокал вина.

До прикладу: пані С. на своєму весіллі з келихом шампанського, пані С. спостерігає захід сонця з паном С. і парою коктейлів, пані С. розслабляється в шезлонгу у гламурному місці з охолодженим білим вином тощо.

Лише тепер, оглядаючись назад, я бачу, що була по-справжньому щасливою лише після першого бокалу або двох вина, а починаючи з третього бокалу все йшло шкереберть.

Я фактично страждала від маловиразної депресії, хоча вона розвивалася так повільно і настільки звикла до неї, що вважала її нормальним станом.

Зв’язок між алкоголем і депресією давно встановлено. Алкоголь є депресантом. Ми гадаємо, що алкоголь робить нас щасливішими, але все, що він робить, — це пригнічує нашу контролюючу поведінку, як-от судження, планування, міркування та самоконтроль.З часом постійне споживання цього депресанту призводить (що не дивно) до депресії, тривожності і проблем зі сном.

У клініці NHS, що спеціалізується на проблемах, пов’язаних із алкоголем, д-р Рао часто бачить людей років 60-ти зі слабовираженим ушкодженням головного мозку, викликаним алкоголем, після помірного вживання алкоголю протягом життя.

– Я завжди кажу своїм пацієнтам: «Мозок зазначає ураження набагато раніше, ніж печінка», — говорить він. — До того, як ми виявимо цироз, ми бачимо депресію і проблеми з контролем імпульсів, капризністю, труднощами при прийнятті комплексних рішень, наприклад, фінансових. А їхні діти чи супутники життя зазвичай кажуть: «Та, це просто старий чи стара казиться», так що проблеми часто лишаються непоміченими.

Викликане алкоголем ураження мозку (alcohol-related brain damage, ARBD), присутнє у 1,5% загальної популяції, і майже у 30% людей, залежних від алкоголю. Доброю новиною є те, що більшість шкоди може бути виправлена протягом шести місяців, але  після 50-ти років відновлення є менш вірогідним. Так що не чекайте довго!

Ще одна проблема, пов’язана з алкоголем і депресією, полягає в тому, що вони створюють порочне коло. Часто говорять: «Я не знаю, чи п’ю я, тому що почуваюся нещасним, чи я нещасний, тому що п’ю». Насправді, вірно і так, і так. Людина п’є, тому що вона почувається нещасною, що робить її ще більш нещасною, тому вона п’є ще більше. Це як вир нещастя і випивки, що затягує в глибину.

Якщо Ви випиваєте принаймні три рази на тиждень, Ви, напевно, вже забули, що таке «нормальний» стан. Це пояснюється тим, що для того, аби алкоголь повністю припинив діяти на організм, потрібно дві-три дні, тому Ви або п’яні, або в похміллі, або на ранній стадії синдрому відміни. Ваш бідний мозок ніколи не перебуває в рівновазі.

Крім того, випивка порушує рівень дофаміну. Дофамін — це «гормон щастя». Коли ми п’ємо, наш мозок наповнений дофаміном, що робить нас щасливими. АЛЕ коли ми багато, регулярно випиваємо, наш мозок знижує рівень дофаміну, що виробляється природним шляхом, для компенсації.

Це означає, що коли ми не п’ємо, ми почуваємося погано, а прийом алкоголю повертає нас у «статус-кво». В результаті наш «щасливий» стан є «нормальним» станом тверезої людини.

Протягом кількох місяців після того, як я кинула пити, я почувалася немов на американських гірках. Мій настрій то здіймався вгору, то стрімко летів вниз.

Потім, приблизно через півроку, туман почав розвіюватися і я відчула себе щасливішою, ніж почувалася коли-небудь із бокалом у руці. Це було не штучно вироблене щастя, а справді глибоке задоволення, коли реально цінуєш найменші дрібниці.

Крім того, що Ви почуватиметеся щасливішими,  просто тому що виправили біохімію мозку, Ви також побачите, що багато причин, через які Ви почувалися нещасними раніше, просто зникли. Немає більше стресу та відчуття провини за те, що Ви сказали комусь під час вечірки. Немає більше тривожності через думки про те, що з Вас погана мати або поганий батько. Немає більше ірраціональних п’яних суперечок із другою половиною.

Так що нехай Вас більше не турбують думки про те, що Ви ніколи більше не будете щасливими, якщо кинете пити. Ви просто забули, що таке справжнє щастя. Але Ви скоро дізнаєтеся…

Автор SoberMummy. Переклала і доповнила Моторна. Оригінал тут.

Будьте в курсі

Жодного спаму!

Поділіться своєю думкою