Хочу бути матріархом!

Оскільки я зараз відлежуюся (скоріше, відсиджуюся в кріслі) після операції, почуваючи себе таким собі Мегамозком, який віддає вказівки підлеглим і прискіпливо стежить за тим, щоб вони їх точно виконували, допис у блозі моєї улюбленої SoberMummy «Хочу бути матріархом!» став дуже на часі.

Минулого тижня я прочитала, що є лише два види істот, що проходять через період менопаузи: це жінки та кити-вбивці. Замість того, щоб зникнути в мутній глибині, китихи стають лідерами зграй.

З тих пір я трохи одержима ідеєю стати китихою-вбивцею середнього віку, яка віддає команди і має повну владу над своєю зграєю.

Спільнота слонів також згуртовується навколо домінуючої самки, яку зазвичай називають Матріархом (хоча іноді її називають старою дурепою, а цей титул якось зовсім не надихає). Слонового матріарха не обирають після демонстрації сили або шляхом демократичних виборів: радше, вона заслуговує на повагу завдяки своїй мудрості, впевненості та зв’язкам з іншими слонами.

Отже, я вирішила, що збираюся стати матріархом.

Бачите, матріархи не витрачають значну частину дня, роблячи домашні справи, за що не отримують жодної подяки. О ні! Вони просто сидять на своєму троноподібному кріслі (на яке більше ніхто не наважується претендувати, навіть собака) і віддають вказівки родичам, які шанобливо збираються навколо нього.

Матріархам не доводиться мати справу з нескінченною низкою скарг про те, куди поділися всі шкарпетки, чому ми знову їмо макарони на вечерю та чому моя улюблена кенгурушка лежить у коробі з брудною білизною, коли вона мені УКРАЙ ПОТРІБНА сьогодні? Нікому й на думку не спаде звертатися до матріарха без належної пошани та поваги.

Як ви можете здогадатися, мені ще далеко до досягнення статусу матріарха, тому я поки що проводжу дослідження на цю тему, головним чином переглядаючи старі епізоди «Абатства Даунтон» (що тільки для вас не зробиш ). Ось що я дізналася:

Перше, що вам знадобиться — це належне ім’я для матріарха. Наприклад, Вайолетт всі звуть Графинею. Можна, звичайно, наполягати на тому, щоб родичі почали називати вас Графинею, ба навіть Імператрицею, але якщо не хочемо опинитися в одній палаті з Наполеоном, краще вибрати собі більш демократичне ім’я, яке, разом із тим, має демонструвати наш авторитет.

Найкращий час оголосити своє ім’я матріарха — це коли ви вперше станете бабусею. Ця щаслива подія, сподіваюсь, трапиться у мене ще не скоро, тому я маю багато часу на підготовку. «Бабуся» не підходить для матріарха. Це слово є надто приємним і люб’язним.

Я переглянула кілька альтернатив і можу запропонувати такі: Буся, Бася або Бабця-енерджайзер. Наразі мені найбільше подобається «Бася», що звучить хоч і трохи по-польські, зате оманливо невинно. Або ж можна просто перейти на ініціали: «ГМ», як варіант. Це відіб’є охоту до надмірної фаміл’ярності, хоч і натякатиме на те, що я можу бути генетично модифікованою.

Після того, як ви оголосите своє нове ім’я, слід почати одягатися відповідно. Ніякого «зливання із фоном», жодних 50 віддтінків бежевого та зношених шльопанців у матріарха. О ні! Одяг має гучно заявляти про вас. При цьому він не має виглядати добре. Звісно, не слід навіть намагатися виглядати сексуально. Єдине призначення одягу матріарха — вас повинні помітити.

«Коли я постарію, я буду носити фіолетові речі з червоною шапочкою, яка не пасує ані до одягу, ані до мене».
Із «Попередження» Дженні Джозеф

Наступний крок матріарха-початківця — це почати виголошувати промови. Йдеться не про пусті балачки: ви повинні обдаровувати своїх близьких перлинами мудрості. Не хвилюйтеся, вони насправді не мають бути такими вже мудрими, ці перлини: досить виголошувати сентенції з впевненістю й авторитетом, і люди дослуховуватимуться до них.

«Я маю брати участь у розмові!» — леді Кетрін де Бьорг із «Гордості й упередження»

Не має значення, що когось можуть збентежити ваші промови. Насправді це навіть буде добре: у такий спосіб ви помститеся своїм дітям за всі безсонні ночі, яких ви зазнали через них усі ці роки. Говорити про секс уголос і гучно — це саме те, що має робити досвідчений матріарх.

І, нарешті, матріарх ніколи не повинен вибачатися і нічого не має пояснювати. Не слід виявляти слабкість. Інакше існує ризик втратити своє становище на користь іншої «старої дурепи».

«Я бачу, ти не терпіти не можеш помилятися?» — Ізобель.
«Не знаю про що ти говориш, мені не знайоме це відчуття», — графиня Грентем .

Отже, у майбутньому я не збираюся зливатися з фоном і піддакувати всім. Я буду справжньою китихою-вбивцею!

Автор SoberMummy, переклала і доповнила Моторна.

У нашій сім’ї теж був матріарх, яку всі звали Маріванна. На фото їй 92 років і вона оточена вже третім поколінням дітей.

До самої смерті Маріванна (або бабуся Маня, як ми ласкаво називали її) залишалася центром і оплотом численної сім’ї, яка за десятиріччя розрослася і роз’їхалася у різні куточки земної кулі. Але час від часу всі збиралися за одним столом навколо нашого Матріарха, терпляче вислуховували її нотації, перемигуючись одне з одним, і розповідаючи про своє життя. Ій до всього було діла, все її цікавило: хто чим живе, у кого що трапилося, хто в чому досяг успіху, а хто потребує допомоги. Її невеличка домівка часто перетворювалася на справжній «Готель розбитих сердець»: після чергової життєвої катастрофи одна із численних онук приїздила до неї, щоб виговоритися і навіть пересидіти кілька місяців із правнучками та правнуками, поки не знайде роботу, новий дім і кохання всього життя. При цьому Маріванна, не ввагаючись і не добираючи слів, висловлювала свою опінію щодо колишніх, які не оцінили її гарненьку квіточку і тому були просто не варті її. Якщо ж цим колишнім спадало на думку приїхати замиритися, вона чекала їх на порозі з ополоником в одній руці і скалкою у другій (на той випадок, якщо слів не вистачить), і гучно висловлювалася на все містечко з приводу цих нероб, невдах і ледарів.

Однією з переваг зрілої, добре освіченої жінки є те, що ви не боїтеся вилаятися. І ви можете безстрашно поставити дурня на місце. В цьому полягає сила слів і досвіду.

Джуді Денч

А чи задумавлися ви вже над тим, яку роль відіграватимете у своїй сім’ї, коли станете «зрілою, добре освіченою жінкою?» Чи імпонує вам роль Матріарха? Чи придумали ви вже собі нове ім’я? І, головне, чи підібрали вже належне троноподібне крісло?

Будьте здорові!

Ваша Моторна

Будьте в курсі

Жодного спаму!

Поділіться своєю думкою