Стратегія схуднення — операція «Жор»

Учора на мене напав жор. Чи то критичні дні наближаються, чи навпаки, середина циклу, чи просто організму здалося, що «тиграм недокладають м’яса», але зненацька, серед вечірньої тиші, пролунав сигнал тривоги. Алярм! Кидай усе і негайно біжи їсти!

Жор відрізняється від перекусу через нудьгу, сум або бажання відволіктися так само, як ревіння ієрихонської труби від теленькання СМС-ки. Його не можна ігнорувати, заговорити аргументами або відволіктися на щось інше. Його можна лише задовольнити і то – якнайшвидше, поки він не переріс у зрив. Що я зробила, коли відчула жор? Дуже просто: пішла до кладовки, набрала овочевих консервів, взяла консервованого тунця у власному соку, з холодильника дістала нежирну бринзу, і через кілька хвилин на столі стояли дві тарілки:

Серветочку, до речі, зв’язала сама довгими зимовими вечорами замість того, щоб об’їдатися

Зверніть увагу, що одна із тарілок синього кольору: невеличкий лайфхак — щоб з’їсти менше, беріть тарілки синього і зеленого кольору, вони вгамовують апетит.

Так чи інакше, у цій страві 490 грам і всього 243 ккал — достатньо, щоб наїстися, і при цьому не переїсти. Ця страва ідеально збалансована: білок у тунці, бринзі та зеленому горошку вгамує апетит надовго, тоді як овочі послужать джерелом вітамінів і клітковини, що наповнить шлунок і викличе відчуття ситості.

Це мій Метод великих тарілок у дії. Більше рецептів знаходиться у моїй книжці низькокалорійних, корисних і легких у приготуванні страв.

Отже, метод боротьби з жором № 1: швидко вгамувати його за рахунок низькокалорійних продуктів. Для цього, на протилежність тому, що я писала у попередньому дописі, потрібно робити запаси. Але які саме? Не бездумно скупати по акції все, що супермаркету треба збути, поки не скінчився термін придатності, але те, що нам потрібно для боротьби з жором і зривом. Ось що нам знадобиться:

  1. Кладовка (або шкаф із припасами): консерви рибні у власному соку; консерви овочеві без олії, з додаванням оцету; гриби консервовані; вермишель рисова швидкого приготування; крупи швидкого приготування; хлібці; соєвий соус.
  2. Холодильник: бринза нежирна; яйця; м’який нежирний сир; солона риба; нежирний кефір і йогурт; свіжі овочі та фрукти; шампінйони; зелень.
  3. Морозильник: морожені овочі та ягоди; морепродукти.

Оце той запас, який варто і просто необхідно мати «під рукою», якщо ви справді хочете позбутися зайвої ваги назавжди. Це метод боротьби з жором № 2: мати запас із низькокалорійних продуктів швидкого приготування. Використовуючи ці продукти, можна швидко, буквально за 5–10 хвилин, «зварганити» ситну і при тому легку страву на свій смак:

  • Яєшню з мороженими овочами, бринзою і зеленню;
  • Варені яйця зі свіжими або консервованими овочами й хлібцями, намащеними м’яким сиром і посипаними зеленню;
  • Рисову вермишель із консервованою рибою та солоними огірками;
  • Йогурт, змішаний із м’яким сиром, бананом і розмороженими ягодами;
  • Шампінйони, швидко притушені з цибулею, присипані бринзою;
  • Морепродукти з рисом і соєвим соусом.

І таке інше. Вигадуйте нові страви, експериментуйте, занотовуйте до свого Щоденника, зробіть підбірку улюблених рецептів. Це і буде метод боротьби з жором № 3: створити швидке і легке меню для п’ятизіркового ресторану свого імені.

За допомогою цих трьох кроків ви подолаєте жор без відчуття того, що в чомусь себе обділили. Ви з’їсте саме те, що хочете, саме стільки, скільки потрібно для вгамування голоду. І будете відчувати задоволення замість звичного уже почуття провини. Якщо ж ці три кроки проігнорувати, то наступний жор приведе до зажору: ви просто їстимете все, що під рукою, і, скоріше за все, це буде мертва їжа, яка не наситить, але додасть натомість нових кілограмів. Зажор, на відміну від просто жору, викличе до того ж відчуття провини і бажання покарати себе наступного дня. А нам цього не треба. Ми себе любимо і годуємо з любов’ю саме тими стравами, які нам корисні і сприяють досягненню нашої цілі: скинути зайві кілограми і завжди зберігати нормальну вагу.

Постає питання: що робити, якщо жор заскочив у дорозі або у відпусці? Ідіть до найближчого супермаркету і дивіться, що у ньому є найменше за калоріями, із того, що вам подобається. Пам’ятайте про правило 80% до 20% – співвідношення низькокалорійної та висококалорійної їжі. Це може бути йогурт, банан, яблуко, хлібець, якась рибка чи сушені кальмари. Дуже добре з’їсти желе — в ньому небагато калорій, воно дає відчуття ситості і містить колаген, корисний для суставів. І багато пийте! Продуктом № 1 у будь-яких переліках закупів має бути мінеральна вода — з газом або без, а може бути і та, й інша.

Будьте здорові!

Ваша Моторна

Будьте в курсі

Жодного спаму!

Поділіться своєю думкою