Похід між двома снігопадами, частина 3: несподівана підтримка на шляху

«Любий Боже! Дякую за те, що я (закреслено) ми всі здорові!»

«Трамп пішов, скоро піде й корона. Алілуя!»

«Дякую за те, що маю призначений візит для вакцинації».

Я сиділа у капличці Св. Марії з Фатіми, грілася і читала відгуки у книзі подяк. А тоді і свій дописала, від нас із Борисом: «Дякую, Боже, що бережеш нас на нашому шляху і турбуєшся про те, щоб у нас всього було достатньо».

Капличка Марії з Фатіми. У Баварії!

У часи, коли все закрито і часто під час походу відчуваєш себе бездомною собакою, що має завжди залишатися на вулиці, каплички й церкви, як і супермаркети, — єдине місце, де можна сховатися від негоди і трішки відігрітися. Додатковий плюс церков у тому, що можна підзарядити телефон і пауербанк, залишивши пару євро пожертви, а якщо поряд із церквою є кладовище, то ще й набрати води в дорогу. Ше один плюс – церкви, як і заправки, відкриті навіть тоді, коли супермаркети закриті. Тобто, на свята, зокрема, на Великдень.

У цій капличці ми знайшли розетку на другому поверсі

За останній рік ми якось випали з католицького життя – до церкви зовсім не ходили, залишивши місця для реєстрації тим, кому це насправді потрібно. Але Баварія продовжує жити за католицьким календарем, тому Карфрайтаг – Страсна п’ятниця – це день, коли закрите все, навіть Алді. Про це я, звісно, забула, тож, коли ми на ранок п’ятниці дійшли до чергового містечка, в якому я збиралася поповнити запаси на вихідні, виявилося, що Едека закрита! А я ж так раділа зранку, коли висипала собі в чашку останню каву і запарювала залишки вівсянки, що нести поклажу буде набагато легше! Тепер, стоячи перед дверима закритого супермаркету, я не на жарт перелякалась: як ми протримаємося до суботи без провіанту? Вчора ми несподівано надибали накритий стіл біля церкви, де взяли собі дві шоколадні медальки, залишивши євро на пожертву. На них ми протрималися до вечора, — але настав новий день, і треба було десь роздобути собі хліба насущного.

“Де під кожним кущем знайдеться і стіл, і дім”. Це не Біблія, це байка Крилова, що часто згадувалася мені дорогою.

Коли все закрите, в Німеччині працюють лише заправки, і то – цілодобово. Залишалося лише таку заправку знайти, бажано, недалеко від шляху. Це було нелегко, зважаючи на те, що заправки є далеко не в кожному селі. І тут сталося диво: через кількасот метрів ми опинились перед вивіскою: «Заходьте до нас і купуйте свіжу випічку! Ми працюємо в Страсну п’ятницю, суботу і пасхальний понеділок!». Я зраділа, залишила Бориса з речами зовні, і зробила добрий виторг хазяйці так, що їй довелося ще один піднос із булочками у піч ставити.

– Круасани вам з шинкою і сиром чи з шоколадом?

– Давайте і ті, й інші, по дві штуки!

– А булочки які?

– Оті квадратні, багатозернові.

– Їх лише три, візьмете четверту з гарбузовим насінням?

– Звісно, візьму! І ще, будь ласка, дві великі кави з молоком, і порахуйте оце все, що я тут набрала.

Я підсунула до касирки купу батончиків, печива і желейних ведмедиків, над якою вивищувалися дві пляшки з водою. Касирка бадьоро заклацала клавішами каси і видала чек, який попросила сплатити готівкою. Мабуть, виглядала я на шостий день походу не дуже солідно, щоб розплачуватися карткою. Готівка у мене була, я розрахувалася і щиро подякувала продавчині за турботу про клієнтів.

– Ви не одна, хто забуває, що в Страсну п’ятницю все закрите. Я так кожного року роблю – ставлю зранку свіжу випічку, щоб у людей і в цей день був хліб. Але їсти й пити каву вам доведеться надворі, всередині не можна.

– Знаю, нічого страшного ми вже звикли. Хорошого дня! – побажала я господарці і винесла у два-три заходи все, що накупила на заправці.

VIP-ланч

Що добре на заправках – завжди є дах, під яким можна притулитися й організувати пікнік біля бензоколонки. В останні часи нескінченних локдаунів заправки, парковки перед супермаркетами й автобусні зупинки стали тим єдиним місцем, де можна зустрітися й поспілкуватися з друзями, родичами або знайомими. Тож ніхто особливо не дивувався, коли бачив, як ми з Борисом п’ємо каву зі свіжими круасанами біля підсобного приміщення.

Це був не найгірший варіант сніданку по-бомжацьки. Наступного дня, у суботу, весь день ішов град. Стільки граду я за все своє життя не бачила і тим більше не очікувала, що доведеться йти під ним весь день. Ранкову каву з ледь теплою піццею нам довелося швидко випити під Нетто, де був лише невеличкий дашок, що майже не захищав від граду.

Сніданок «бомж-стайл»

Це не заважало мешканцям навколишніх сіл, які приїхали масово скупатися у суботу, вітатися й спілкуватися по півгодини на парковці. Касирка у супермаркеті також була люб’язною. Переді мною у жіночки з возика випала упаковка сосисок. Касирка вказала їй на це і додала:

– Пасху врятовано!

Підкріпившись і затарившись на три дні (бо пасхальний понеділок був теж вихідним), ми бадьоро вийшли у похід. Я не очікувала, що у цей день станеться провальна сієста № 2. Перша була у вівторок, коли я риссю бігала навколо невеликого ліска, гукаючи Бориса, і вже складала подумки катастрофічні сценарії, що доведеться звертатися до мешканців найближчого села або дзвонити у поліцію, щоб висилали пошуковий вертоліт, – як Борис вийшов сам із лісу і пообіцяв у майбутньому не відходити більше від табору, ніж на кілька метрів. Друга провальна сієста сталася у передпасхальну суботу – ми тільки-но розвісили сушитися речі на сонці й сіли пообідати, як надійшла хмара, з якої сипонув град. Він ішов й ішов, поки ми у паніці збирали і засовували до вузьких чохлів розбухлі й намоклі спальники, матраци й палатку. Так і не відпочивши, ми наділи захисні чохли від дощу на рюкзаки і вирушили в путь.

Провальна спроба просушити палатку під градом

Про град треба сказати добре слово, що він легко струшується, як горох, і від нього не намокає все наскрізь, як від дощу або снігу. До того ж, коли йде град, повітря стає таким свіжим і хрустким, як білизна після прання. Ним приємно і легко дихати, воно бадьорить і надає сил іти далі. Тож коли ми о четвертій видерлися на верхівку чергової гори, то почувалися не такими виснаженими, як зазвичай. Тут ми зробили другу спробу просушки речей – і вона вдалась, незважаючи на те, що сонце лише вряди-годи визирало з хмар, а вітер був сильним і пронизливим.

Третя невдала сієста була біля джерела води, що не відповідала стандартам німецького регуляторного органу і не вважалася питною, але сприяла підвищенню гемоглобіну в крові й містила багато кальцію, магнію та інших корисних мікроелементів.

Джерела води у містах і селах Баварщини традиційно прикрашені на Великдень

Прочитавши цю інформацію, я знизала плечима і влаштувала велике прибирання: перемила посуд, що залишився з ранку, приготувала обід, чай і каву. Поки суть та діло, поклала заряджатися пауербанк на сонці, розклала сушитися матраци й розвісила палатку на огорожі, за якою паслися корови й бики.

Розвісити палатку на електропаркані було не найкращою ідеєю

Це їм не сподобалося, особливо бикам. Вони відреагували гучним мугиканням і підійшли поближче подивитися, хто там зазіхає на їхнє пасовисько і що там таке розвішане на їхній улюбленій огорожі. Висловивши масовий протест, корови й бики зайнялися своїми справами: 

– Мамо, диви, одна корова на другу залізла!

– Це вони так граються, синку, не переймайся.

Борис, якому у жовтні виповнюється 18 років, в деяких питаннях має мислення 5-річної дитини, тож йому можна розповідати такі байки, і він у них вірить.

В деяких моментах аутистичний Борис залишився на рівні розвитку 5-річної дитини і радіє простим речам, як-от гойдалки

Поївши, перемивши посуд і поскладавши все у рюкзаки, я пішла знімати палатку з огорожі. От тільки я не врахувала, що в Німеччині пасовиська завжди огороджують електропарканом! Що знаходиться під напругою, яку я відчула, щойно схопилась за гачок, на якому висіло полотно. Корови й бики злорадно зиркнули у мій бік: «Ото щоб знала, як на чужих парканах свої бебехи розвішувати!»

Я вдруге знизила плечима: «Тю, якщо це всі неприємності на сьогоднішній день, то ми й не таке проходили!»

Прохід заборонено — один із челенджей на шляху

Загалом, кожного дня під час багатоденного походу переживаєш два визначні моменти. Один момент повного розпачу, коли кожен крок дається дуже важко і, здається, що ти не зможеш і десятка метрів пройти. У такі хвилини думаєш: «Нащо я взагалі у цей похід вибралася? Щоби що? Що і кому я хочу цим довести? Що він дасть, який з нього зиск? Нічого – самі лише неприємності!» У цей час важливо просто йти далі, крок за кроком, як би важко не було, поки не попустить. І тоді, десь посеред дня, настає інший момент: неземного піднесення й абсолютного щастя. Ти не йдеш, а летиш на крилах. Тобі хочеться співати і сміятися. Здається, що весь світ радіє разом із тобою. І ти радієш, як дитина, якій подарували м’ячик у вигляді глобуса: бери, грайся ним, він твій! Тобі належить весь світ – і ти його невід’ємна частина. Такий стан, на відміну від швидкоплинної зневіри, може тривати і годину, і більше. Заради нього і варто вибиратися у довгі походи: досягти його, сидячи вдома у теплі, дуже складно. Цей стан англійською називається «flow», стан потоку, в якому все відбувається саме собою, все природньо, енергія тече правильно і вільно, і ти знаходишся у цьому потоці й пливеш за течією, насолоджуючись пейзажами, що пропливають мимо. Ти відчуваєш, що знаходишся саме там, де треба, у той час, коли треба, і робиш те, що треба.

Всі дописи про походи тут

Будьте в курсі

Жодного спаму!

Поділіться своєю думкою