Що таке нова норма?

Що є нормою? Коли постає таке питання, ясно, що про норму мова не йде. Бо, справді, яке життя вважається зараз нормальним? Приблизно таке:

  • 8-годинний робочий день
  • Вечір важкого дня, проведений за телевізором, комп’ютером або планшетом/телефоном
  • На вихідних — закупи, прибирання, готування їжі, спання
  • Розваги – нечасті посиденьки з рідними або друзями за столом, що ломиться від страв і напоїв; похід у кіно з колою та поп-корном; шашлики
  • Спорт? Хіба що в телевізорі й періодичні вилазки в спортзал після особливо важких свят.

Споглядаючи цей список, стає зрозумілим, що такий стиль життя аж ніяк не може бути нормою, бо веде до стресів, нервових перевантажень, переїдання та малорухомості. Я довго роздумувала, що має бути новою нормою для сучасної людини? І вивела таку формулу:

НОВА НОРМА ВІД МОТОРНОЇ

  • Свобода
  • Природа
  • Рух
  • Здоров’я
  • Соціальні зв’язки
  • Самореалізація
  1. Свобода так само необхідна людині, як повітря. Без свободи ми задихаємося, почуваємося не в своїй шкірі, не в своїй тарілці, і не заспокоємося, доки цієї свободи не отримаємо. Свобода – це незалежність, у тому числі відсутність залежності від поганих звичок (паління, спиртного, нездорової їжі, малорухомості). Але також і свобода думки, тобто незалежне мислення, на яке не впливають стереотипи, реклама, образи і способи дії, нав’язані соціальними мережами та нашим оточенням.

2. Природа — людина є частиною природи. Тому ми задихаємося в кам’яних джунглях і почуваємося кепсько, коли вимушені більшу частину дня проводити у приміщенні. Тому нам так добре в лісі, в полі, на березі річки. Згадайте відчуття, коли ви влітку пливете човником замріяною річкою, йдете зимовим лісом або сидите на залитому сонцем пагорбі навесні, вдихаючи аромати трав і квітів, спостерігаючи за метеликами та бджолами. Саме в такі моменти ми відчуваємо себе на своєму місці: ми нічого не пропустили, ми знаходимося там, де треба, тоді, коли треба, і робимо те, що треба. Ми щасливі.

3. Рух — це життя. Спостерігаючи за природою, ми бачимо рух всюди, навіть у маленькій билинці, по якій повзе сонечко. Вивчаючи фізику й хімію ми дізнаємося, що рухаються навіть на вигляд нерухомі речі. Рух є всередині дерев, каменів і цілих планет. Наше тіло потребує руху так само, як повітря. Без руху воно хворіє і приходить в занепад. Подивіться, як діти грають у футбол або просто ганяють бездумно одне за одним. Вони щасливі. І ми такими були. І ми так можемо.

4. Здоров’я — це норма для людини. Будь-яке порушення норми ускладнює повсякденне функціонування, а тяжке порушення робить його просто неможливим. Якщо у нас болить зуб, ми ні про що більше говорити й думати не здатні. Але не тільки хвороба є порушенням здоров’я, але й будь-яка залежність, що примушує людину повторювати й повторювати одну і ту ж, часто шкідливу, поведінку. Вживання алкоголю, паління, залежність від солодкого, ігроманія, зависання в соціальних мережах – все це шкодить здоров’ю і не є нормою.

5. Соціальні зв’язки є нормою, коли вони: здорові, природні, рухливі та вільні. Вони не є нормою, коли обтяжують, давлять, руйнують нас. Соціальна взаємодія має сприяти розвитку кожного її учасника й прогресування суспільства в цілому. Коли ж вона веде до руйнації (як-от участь у злочинних організаціях, а на побутовому рівні – в сімейних п’янках й об’їданнях), слід уникати її та усіма силами противитися їй. Натомість, участь у спортивних змаганнях — навіть, або й особливо — на любительському рівні, спілкування у спільноті, що переймається тими ж проблемами, що і ви, соціальна ініціатива — все це є нормою і призводить до пункту 6.

6. Самореалізація, або самовдосконалення, — це бажання внутрішнього зростання, прагнення стати «найкращою версією себе». Вдосконалюючи себе, ми змінюємо світ на краще. На нас дивляться наші та сусідські діти, а потім і діти наших дітей. Саме через нас, а потім через них, суспільство ставатиме більш здоровим, вільним, природним і соціально активним. Більш чесним. Більш нормальним.

У цій системі нової норми (яка, насправді, стара як світ) чудово те, що одна ланка підтримує іншу — всі вони пов’язані між собою: якщо якась почне провисати, інші завадять її руйнуванню. Проблеми зі здоров’ям? Природа і рух допоможуть. Соціальні зв’язки напружують і нездорові? Бажання волі й самореалізації призведуть до того, що старі, непродуктивні й шкідливі контакти відпадуть, і з’являться нові однодумці. Не вистачає руху? Допоможе вчасно завданий дружній пендель!

Іще одне, дуже важливе міркування: на кожне порушення будь-якої складової нової норми слід реагувати швидко й ефективно. Хтось обмежує вашу свободу? Не давайте себе ув’язнити, скрутіть дулю і вперто йдіть своїм шляхом. Болить зуб? Негайно до стоматолога! Задихаєтеся в кам’яних джунглях? Висаджуйте дерева і шукайте можливості щоденно перебувати 1-1,5 години на природі.

Будь-яке покращення одного чи кількох компонентів норми робить людину більш щасливою. Не можна за мить розігнатися з нуля до 100 км і перемінити все в своєму житті на краще. Крок за кроком ми наближаємося до свободи, природи, руху, здоров’я, належних соціальних зв’язків і самореалізації. Пам’ятаючи про те, що:

Нова норма в своєму комплексі є цілковитим, 100-відсотковим щастям.

Будьте здорові і щасливі!

Ваша Моторна

Будьте в курсі

Жодного спаму!

Поділіться своєю думкою