Мистецтво відпускати: як позбутися зайвих кілограмів назавжди

Я не хочу втратити зайву вагу, бо не хочу знову її знайти. Я хочу позбутися її назавжди!

Автор невідомий

Мабуть, з вами не раз траплялось таке, що ви ставали на ваги, бачили довгоочікувану цифру, настрій підносився до небес, а в голові виникала чітка думка: «Я більше ніколи не хочу бачити на вагах попереднє число (7, 8, 9)!» Але через кілька тижнів чи місяців ви з подивом і збентеженням константували, що попередня цифра повернулася. «Цього не може бути, та скільки ж можна! Ну, тепер точно все, з понеділка беру себе в руки і розпочинаю нову дієту. Цього разу я вже точно не відступлюся, поки не повернуся до нормальної ваги!» – рішуче казали собі ви і починали все спочатку. Про те, як розірвати це замкнене коло та перетворити його на спіраль розвитку, йтиметься в цьому дописі і більш детально в моїй книзі «Джерело молодості-1», що вийде наступного року.

Поглянемо на питання схуднення й утримання нормальної ваги під іншим кутом:

Якщо ми чогось не можемо позбутися назавжди, якщо щось знову і знову повертається до нас, то чому це трапляється? Тому що:

  • Ми потребуємо чогось, хоча можемо й не усвідомлювати цього.
  • Ми робимо певні дії, щоб повернути собі втрачене.
  • Ми спрямовуємо свою енергію, свої думки, свою силу волі на своє тіло — і ця надлишкова енергія накопичується у ньому у формі зайвого жиру.

Йдеться не лише про повернення до зони комфорту, про яке йшлося в попередньому дописі. Звісно, потрібен час, щоб ми звикли до свого “нового тіла”, припинили наштовхуватися на предмети, мерзнути і намагатися зайняти більше місця в просторі, ніж нам належить. Але ж це все одно, що пересісти у новенький мерс після того, як роками їздив на ланосі: спочатку незвично і не знаєш, як цим дивом керувати, але до хорошого швидко призвичаєшся і вже не мислиш себе за рулем старої тачки. Аж поки не трапиться надзвичайна ситуація і, з останнім боєм годинника, рівно о 12-ій ночі наш мерс не перетвориться назад на ланос.

Давайте розберемо крок за кроком процес повернення ваги і знайдемо ту точку, в якій зможемо розірвати цей ланцюг, розвіяти чари і повернутися до життя в своєму нормальному тілі – до тієї форми, що була виготовлена спеціально для нас і в якій ми себе почуваємося, як вдома.

Для чого потрібна зайва вага?

З першого погляду, зайва вага непотрібна, заважає, відволікає від нормального життя і призводить до низки захворювань, як-от:

  • Цукровий діабет 2-го типу
  • Підвищений артеріальний тиск
  • Метаболічний синдром
  • Деякі види раку
  • Гормональні порушення
  • Порушення сну

До того ж, ми нервуємося через зовнішній вигляд, ввагаємося “вийти в люди” або виступити перед публікою, боїмося вдіти щось “сміливе” чи показатися в купальнику на пляжі або в басейні.

Однак не слід забувати, що все, що в нас є, нам для чогось потрібно. Існують так звані “вторинні вигоди” зайвої ваги, які ми розглянемо більш детально далі. Для кожного аргументу “за” ми знайдемо аргумент “проти”, і це знання допоможе нам позбутися підсвідомого бажання утримувати зайві кілограми.

  1. Більша вага = більша “вагомість”, більший авторитет.

Підсвідомо й на рівні слів “велика” особа асоціюється з авторитетною, “вагомою” людиною, до слів якої дослухаються, думка якої є важлива й якій неважко довести свою точку зору, просто задавивши супротивника масою.

Контраргумент: чим більший шкаф, тим гучніше він падає. Погляньте на результати сутички товстий Трамп vs стрункий Байден. Хто переміг? Отож!

2. Товстий прошарок жиру = захист від:

  • морозу
  • заздрісних поглядів
  • дошкульних слів
  • зайвої уваги
  • домагань і загравань

Ми, люди, дивні створіння. З одного боку нам дуже важливо “на інших подивитися і себе показати”. З іншого боку ми дуже боїмося бути вразливими, підставити своє “м’яке пузце” для жорсткої критики і дошкульних коментарів. Десь на підсвідомому рівні ми вважаємо, що зайвий жир захистить нас від сексуальних домагань, докучливого інтересу й зайвої уваги до нашої особи. Але чи насправді це так? Чи не викликають повні люди жодного інтересу до себе, чи є вони справді непривабливими і непомітними? Коли ви бачите Астерікса й Обелікса, на кого ви спочатку звертаєте увагу? Отож!

Інші контраргументи проти захисту на рахунок жиру: від морозу краще захищає термобілизна й багатошаровий одяг за принципом “цибулини”. Від заздрісних поглядів – дуля в кармані або за спиною. Від дошкульних слів і недоброзичливих коментарів – холодний ігнор. Від нав’язливої уваги і зайвих домагань – посмішка, подяка, зміна теми й переведення уваги співбесідника на інший об’єкт. “Дякую за комплімент, мені приємно це чути! Але скажіть краще, що ви думаєте про… (щеплення від ковіду, перспективи вступу України до ЄС, творчість Івана Франка, тяжку долю коня Тугезера у сучасному капіталстичному суспільстві і т. ін.)”.

3. Чим більше, тим краще!

Кожен із нас у середньому володіє 10 000 предметів. І це не жарт – статистики все підрахували. Інколи здається, що це майно володіє нами: все потребує догляду, все треба ремонтувати, прати, підзаряджати, шукати, де воно поділося, і просто використовувати! На це потрібно безліч часу, але ми все купуємо й купуємо, у “Чорну п’ятницю” й без неї, те, чого у нас і так вдосталь. І їмо та їмо, хоча в кладовій нашого тіла всього достатньо, і воно, гляди, лусне від намагання запхати у нього все те, що “корисне”, “смачне”, “було по акції”, “треба комусь доїдати” і т. ін. “Якщо кожен відмовиться від накопичення, у всіх буде всього достатньо”, – сказав Францис Ассізський. Якщо кожен із нас не буде переїдати, у світі не буде голоду. Отже, менше – це нове більше! Мінімалізм зараз у тренді як у моді, так і в стилі життя.

Ви ж не надягаєте на себе “все краще одразу”: три блузки, дві юбки і чотири пари шкарпеток лише через те, що вони у вас є і вони вам подобаються? Так само і з харчуванням: щоб шикарно виглядати та добре почуватися, робіть собі добірку страв в межах свого денного калоражу. За принципом мінімалістичного “капсульного гардеробу”, розробіть собі меню буденного, вихідного й святкового дня, а також кілька варіантів “на вихід” і “на роботу”. На сьогодні достатньо. А завтра буде новий день!

Будьте здорові!

Ваша Моторна

Будьте в курсі

Жодного спаму!

Поділіться своєю думкою