Найкраще місце для відпочинку? У вашій голові!

У вирі передріздвяного часу ми часто забуваємо про відпочинок або відкладаємо його на потім. “Нехай, от перероблю ще купу справ, куплю всім подарунки, закінчу ще цей проект, приберу в домі, – тоді й перепочину”, – обіцяємо ми самі собі. Й часто цих обіцянок не виконуємо, бо нам здається, що головніше щось зробити, аніж нічого не робити. Стрес накопичується і призводить до емоціонального вигорання й фізичного виснаження, коли вже нічого не хочеться і ніщо нас не радує, і ранком прокидаєшся з думкою, що не хочеться відкривати очі й покидати тепле ліжко.

Хронічний стрес призводить до накопичення зайвих кілограмів через надмірне виділення гормону “кортизол”, що стимулює апетит, викликає потяг до солодкого і сприяє відкладенню жиру в районі живота. Вісцеральний та абдомінальний жир в свою чергу викликає системне запалення, серцево-судинні захворювання, призводить до розвитку діабету II типу, інфаркту й інсульту.

Щоб запобігти набору зайвих кілограмів ще до того, як розпочнуться свята, які, швидше за все, принесуть не тільки бажані подарунки, слід:

  • Достатньо спати (щонайменше 7,5 годин на ніч)
  • Ходити на довгі прогулянки (1-1,5 години)
  • Слідкувати за повноцінним харчуванням, не забуваючи час від часу балувати себе
  • Спілкуватися з дітьми, друзями, рідними й однодумцями
  • Більше сміятися: читайте або дивіться щось позитивне, що викликає посмішку. Та хоч би й відео з котиками!

Що ж робити, коли на все це немає часу або можливості? Тоді в нагоді стануть особливі методи для зниження рівню стресу. До таких технік відпочинку й розслаблення належать, окрім відомої йоги й медитації, зокрема:

  • Уявні подорожі
  • Регульоване дихання
  • Прогресивне розслаблення м’язів
  • Аутотренінг
  • Сканування тіла

Для того, щоб зробити одну із цих вправ, достатньо 10-15 хвилин побути у тихому місці, де вас ніхто не потурбує. Її можна зробити в обідню перерву або якщо ви прокидаєтеся серед ночі і не можете заснути. Як приклад, пропоную свій переклад уявної подорожі до лісу, яку написала моя колега і хороша знайома, тренер із релаксації Сільвія Візенхофер. Бажаю приємної, відсвіжуючої подорожі, якою я відкриваю нову рубрику свого блогу “Відпочинок і релаксація”.

Будьте здорові!

Ваша Моторна

Уявна подорож до лісу

Добре, що ви вирішили побалувати себе і приділити час для того, щоб побути в спокої й розслабитися. На вас чекає незабутня подорож!

Знайдіть місце, де вас ніхто не потурбує. Ляжте зручно, розставте ноги приблизно на ширину стегон, а руки покладіть біля тіла долонями вгору. Якщо хочете, закрийте очі, щоб повністю розслабитися. На час подорожі можна вкритися легкою тонкою ковдрою, щоб відчути себе захищеними, як “в доміку”.

Зробіть глибокий вдих носом, повільно та свідомо видихайте ротом. Вдихніть і видихніть. Глибокий вдих і видих.

Ви знаходитеся на пишній зеленій галявині, де лежите серед дивовижного моря запашних квітів. Небо над вами світло-блакитне і безхмарне. Тут, на лузі, приємна тиша, навколо вас літають метелики, що час від часу сідають на квіти. Метелики різнокольорові, кожен має свій колір і малюнок, усі вони гарні.

Дме приємний прохолодний вітерець, що приносить свіжість, лоскоче ніс і ніжно гладить ваше обличчя, викликаючи посмішку.

Ви дуже спокійні та розслаблені, повністю заспокоєні та розслаблені.

Ви відчуваєте, як спокій поширюється по всьому тілі, ви все більше і більше розслабляєтеся. Тіло занурюється у м’яку зелену траву, ви почуваєтеся в повній безпеці.

Сонце сильно світить з неба, і його золоті промені наповнюють тіло теплом. Руки, кисті та пальці стають теплими, дуже теплими. Відчуйте, як тепло поступово розтікається по лівій і правій руці, як воно поширюється у кисті рук і перетікає до кінчиків пальців. Насолоджуйтесь цим теплом. Ви почуваєтеся чудово, розслаблено і спокійно. Все тіло стає теплим, приємно теплим.

Ви піднімаєтеся і йдете через луг, звідки стежка веде до лісу.

Ви заходите в ліс і відчуваєте приємний аромат дерев. На вас чекає прекрасний залитий світлом змішаний ліс, місцями вкритий мохом. Він дарує відчуття безпеки і прихистку. Зелене листя злегка шелестить від вітру. Ви гуляєте лісом, озираєтесь довкола, відчуваєте запах і смак природи, чистоту й енергію лісу. Ви вбираєте у себе всі ці відчуття, зберігаєте їх і з кожним кроком наповнюєтеся силою. Ви бачите оленів і козуль, білок, що хутко забираються на дерево, і чуєте спів пташок, що доноситься зблизька і здалеку. Це справжній рай! Біля старого дуба, що розлого розкинувся серед лісової галявини, ви помічаєте потічок, що витікає з-під каменю, вкритого мохом, і сідаєте перепочити.

Серце б’ється спокійно і рівномірно, дуже спокійно і рівномірно. Ви дуже розслаблені. Повністю розслаблені. Вас наповнює відчуття спокою і щастя.

Обійміть себе за плечі й відчуйте, як серце наповнюється любов’ю та довірою, тут, біля джерела сили та життя. Ви прекрасна людина з щирим серцем і сильним характером. Ви сповнені мужності, витривалості й рішучості. Похваліть себе за сильні риси свого характеру.

Поспостерігайте за своїми відчуттями трішки відсторонено, нібито збоку. Тихо та спокійно вдихніть і видихніть. Дихання спокійне й рівномірне, самоплинне.

Попрощайтеся з чарівним місцем сили, деревами і тваринами. Подякуйте сонцю за промені енергії, вітру за ясність і свіжість. Ви отримали силу й підтримку й відчуваєте себе зміцнілими та сповненими енергії.

Щоб повернутися назад, починайте рахувати від трьох.

На рахунок “три” поворушіть ногами і ступнями.

На рахунок “два” поворушіть руками, долонями й пальцями.

На рахунок “один” відкрийте очі й озирніться навколо.

Посміхніться собі та світові навколо. Ви готові до всього, що подарує вам життя!

Будьте в курсі

Жодного спаму!

Поділіться своєю думкою