Ефективне управління часом для пришвидшення схуднення

Час планувати час!

Як не дивно, грамотне управління часом має безпосереднє відношення до позбавлення від зайвої ваги. Адже те, що ви робите 24 години на день, визначає те, ким ви є, де ви знаходитеся зараз і де ви будете через 5-10 років. Вдумайтеся: саме від того, як ви проводите свій час, залежить те, що ви побачите в дзеркалі через 5 років. Буде це струнка фігура у модній одежі чи слонопотам у чохлі для холодильника? Будуть очі сяяти чи ховатися у щілинах, які підпирають знизу щоки? Буде ваша спина стрункою чи на ній випиратиме горб жиру? Будете в повні енергії і бажання жити чи лежатимете, стогнучи, на дивані? Саме від вас уже зараз залежить, на що ви витратите наступні п’ять років і взагалі весь той час, що залишився.

Скільки, як і коли?

Достатньо витратити 10 хвилин на день на планування часу, щоб зекономити до 2 годин на день. Зекономлений таким чином час можна витратити на що завгодно: на спілкування з цікавими співрозмовниками, вдосконалення себе, походи на природу, вивчення іноземних мов, читання корисних книг і таке інше. Розглянемо далі кілька принципів управління часом.

Матриця Ейзенхауера

За цією схемою всі справи діляться на чотири підгрупи:

  1. Важливі й термінові
  2. Важливі нетермінові
  3. Неважливі термінові
  4. Неважливі й нетермінові

Діла з першої категорії робіть самі за принципом одного дотику: взялися і зробили. Не розтягуйте й не відкладайте «задоволення» на потім. Ви насправді отримаєте його, коли поставите «галочку»: «Зроблено. Можна рухатися далі!»

Справи із другої категорії є насправді найбільш важливими для вас. Дуже легко впасти в оману терміновості і застрягти надовго на справах першого і третього порядку. Після того, як ви відповісте на всі повідомлення, електронні листи та дзвінки, приберете в домі, допоможете дитині зробити домашні завдання, скупитеся і приготуєте сніданок, обід і вечерю, сил на важливі нетермінові справи може не залишитися. І тоді виникає спокуса одразу впасти у четверту категорію: зависнути у соцмережах, зануритися у гру або залягти на дивані з книжкою чи серіалом. Таким чином справді важливі, хоч і нетермінові, справи відсуваються все далі у довгу шухляду, аж поки не припадуть пилом і не впадуть у забуття.

Щоб цього не трапилося, робіть важливі, нетермінові справи своїми цілями, розбийте їх досягнення на етапи, кожного дня виділяйте для них певний час і робіть щось для їх досягнення. Поставте їх у пріоритет, застосовуючи для справ із інших трьох категорій простий, але дієвий спосіб.

Принцип УСАД

Не всю інформацію, що валиться на вашу голову, слід переробляти. Не всі речі, що оточують вас, потребують уваги. Не всі справи, що виникають протягом дня, треба робити. Застосовуйте простий і дієвий принцип УСАД – все неважливе йде в сад!

  • Усунути
  • Спростити
  • Автоматизувати
  • Делегувати

Мисліть саме у цьому порядку. Наприклад, ви отримали електронного листа. Перша думка, що має виникнути у вас: «Чи не відправити його одразу в корзину, а автора – в спам?» Якщо ні, слідує друга думка: «Якнайшвидше відповісти на нього». Третя думка: «Як автоматизувати процес відповіді?» Рекомендую заготувати кілька шаблонів і використовувати GBoard (клавіатуру гугла) для надиктовки відповідей. Четверта думка: «Кому можна перепоручити?» Якщо реагування на лист потребує певних дій, подумайте, хто може зробити їх за вас. Після проходження перших чотирьох стадій справа або відпаде, або зменшиться до швидко виконуваної. Застосовуйте цей принцип до будь-яких справ, і ви будете приємно здивовані тим, скільки часу у вас вивільниться! Щоб не зав’язнути у буденних дрібницях вам також стане у нагоді принцип 80 на 20.

Правило Парето

20% зусиль дають 80% результатів, а решта 80% зусиль — лише 20% результатів. Це правило ставить жирного хреста на перфекціонізмі і бажанні бути святішим, ніж Папа Римський. Щоб пройти екзамен, достатньо зазвичай правильно відповісти на 80% питань. Щоб у домі було чисто, достатньо протерти пил, пропилососити й помити поли. Не треба перегортати кожен стілець і протирати його ніжки вологою ганчіркою, як це робили домогосподарки у 50-х. Ідеалу досягти все одно неможливо. То чи варто докладати титанічних зусиль, якщо наслідок їх буде мізерний? Зосередьтеся на справді важливому для вас, і, докладаючи мінімальних зусиль, отримуйте вражаючі результати!

Метод помідора

Цей метод названо на честь кухонного таймера у вигляді помідора. Для швидкої й ефективної роботи заведений таймер дозволяє ефективно концентруватися на її виконанні таким чином:

  • 25 хвилин зосередженої роботи
  • 5 хвилин перерви
  • Після кожного четвертого «помідора» робите довгу перерву у 15–30 хвилин, після якої переходите до нової справи або продовжуєте ту саму работу

Для контролю часу можна використовувати як фізичний таймер, так і додаток на телефоні або комп’ютері.

Всі ці методики є ефективними в тому, що вони економлять час і підвищують продуктивність праці, коли треба робити щось активно. Але ж навантаження можна зменшити і пасивно, тобто прибрати зі свого життя друк і обтяження, що накладають на вас речі, якими ви володієте. Бо інколи складається враження, що це вони володіють нами і диктують, що вам треба робити щодня. Щоб звести цей тиск до мінімуму, користуйтеся принципом мінімалізму.

Мінімалістичний стиль життя

Статистики підрахували, що кожна людина володіє в середньому 10 000 речей. Всі вони потребують уваги, часу та енергії. Щось треба відремонтувати, інше почистити, ще третє проапгрейднути: все потребує турботи про себе і захисту від крадіїв, шкідників і негоди. Така сила-силенна речей, часто непотрібних, відбирає силу-силенну енергії, що є якраз дуже потрібною! Принцип спрощення й мінімалізму набуває все більшої популярності і стає світовим трендом. Звісно, щоб почати позбавлятися від непотрібного, треба мати всього в надлишку. Якщо ви потерпаєте від злиднів або і так задовольняєтеся малим, можете текст далі не читати. В іншому ж разі спробуйте один із способів позбавлення від хламу.

Радикальний спосіб «табула раса»

Уявіть собі, що ви переїжджаєте до нового житла, в якому нічого не має. Спакуйте всі свої речі у картонні коробки і винесіть їх у гараж, на горище або на балкон. Протягом наступних днів і тижнів діставайте з коробок те, що справді є необхідним або бажаним для вас. Досвід показує, що 80% речей так і залишаться стояти у коробках. Якщо протягом року вони вам не знадобилися, можете віднести їх благочинній організації, роздати друзям і близьким або продати.

Прибирання «кімната за кімнатою»

Виділіть собі 1 день на розхламлення 1 приміщення. Починайте з ванни: розберіть батарею гелів для душу, добавок для ван і невдалих шампунів для жирного волосся, що роблять його ще жирнішим.  Повикидайте все, у чого закінчився термін придатності, протріть полички і залиште лише те, чим справді користуєтеся. Переходьте до кухні: дістаньте з усіх закапелків всі спеції, всі хитромудрі пристрої для очистки, нарізки і сушки й усе інше кухонне приладдя, і виставте його на кухонний стіл. Повикидайте все, що зіпсувалося, посуд, який тріснув, складіть у ящики приладдя, яким не користуєтеся. Все, що справді є необхідним і корисним, поставте на свої місця. Переходьте до спальні і т.д.

Тематичне розхламлення

Як варіант, можна почати позбавлення від хламу за тематиками:

  • Книги
  • Старі диски, касети і т.ін.
  • Одяг
  • Пристрої
  • Іграшки

Повикидайте старі рахунки за воду та світло від 1980-лохматого року. Справді необхідні і важливі папери сфотографуйте або відскануйте й поскладайте у папки. Здайте на макулатуру старі книжки. Диски і касети, якщо на них є щось цінне, переведіть в електронний вигляд і зробіть комп’ютерний архів. Усе це потребує часу і зусиль, зате ви можете знайти щось цікаве зі свого минулого, чим захочете поділитися з іншими або залишити як теплий спогад собі. І вам не доведеться перекладати це завдання на плечі прийдешніх поколінь, яким доведеться після вас розхламляти ваше житло!

Що робити з барахлом?

Все, що ви не використовуєте більше року і що коштує менше мінімальної суми, яку ви визначите для себе самі, йде в утиль. Як варіант, можна:

  • Віддати речі благочинним організаціям, дитячим інтернатам, будинкам для людей похилого віку
  • Роздати рідним і друзям (поцікавитися спочатку, чи вони справді цього потребують)
  • Продати через інтернет-платформи

Не намагайтеся зробити профіт будь-яким чином: простий акт віддавання приносить неймовірне задоволення, що гріє душу, і приємний спогад про який залишиться надовго. Ви очищуєте не тільки місце навколо себе, але й свою душу, бо слідуєте принципу: «Бери та віддавай». Тіло слідує за душею, як нитка за голкою, і радісно очищується, швидко звільняючись від зайвих кілограмів.

Віддавайте безкорисно – і вам прибуде більше, ніж ви сподівалися. Більше любові, більше самоповаги, більше душевного тепла й відчуття єдності з іншими людьми і світом у цілому.

Будьте щедрі та щасливі!

Ваша Моторна

Будьте в курсі

Жодного спаму!

Поділіться своєю думкою