5 причин повільного зниження ваги

Буває так, що і щоденний калораж не перевищуєш, і спортом займаєшься, а вага стоїть, немов укопана. Інколи бере відчай і хочеться розбити ваги об стінку або заховати їх десь і забути про них. Причин досягнення так званого плато, коли вага тижнями стоїть на місці, може бути багато, але основні з них такі:

  1. Вага стоїть — об’єми зменшуються. Нашому тілу потрібен час, щоб підтягнути шкіру, «поставити» на місце кістки, що раніше були широко розставлені під тиском зайвих кілограмів. Надя Германн пише, що її шокувала порада її подруги-фізіотерапевта зачекати кілька місяців, щоби грудна клітка й ребра перестали випирати. Вона завжди вважала, що винувата її природня статура, через яку вона генетично приречена на «широку кістку». Насправді ж на грудну клітку й ребра тиснув зайвий жир — позбувшись його, Надя перейшла з розміру XXL до «маленької емки» (38-й європейський і 44-й «наш»). Дайте організму шанс перейти у норму без операцій і підтяжок. Якщо вага стоїть тижнями — виміряйте об’єм талії, стегон і грудей, і звіртеся з цими показниками на початку схуднення. Або ж зверніть увагу на одяг: можливо, він не тисне вже так, як раніше, і вам слід оновити кілька предметів гардеробу, принаймні щоб штани з вас не спадали?

«Купила собі нове пальто, схудла, і тепер бовтаюся у ньому, як бовкало у дзвоні,»

каже одна жіночка, яка скинула 45 кг. Добре, що зараз у моді оверсайз, і можна зробити вигляд, що саме так і було задумано!

2. Вага стоїть або навіть росте — організм накопичує воду. Багатьом знайома така ситуація: напередодні ввечері ми прийшли з важкого тренування, прийняли ванну, щоб розслабитись, зранку встали на ваги, — і ті радісно показали нам на 1,5 кг більше від минулого зважування. А ми ж правильно харчувалися і ніби все робили як слід! Справа у тому, що організм має досадну для нас, але виправдану для виживання звичку накопичувати вологу. Запаси води в організмі можуть складати до 3 кг!

«Природні коливання ваги протягом доби за рахунок рідини, що міститься в організмі, складають плюс-мінус 3 кг, а у деяких випадках — навіть до 5 кг.»

із книги Наді Германн «Логіка жиру»

Щоб уникнути зайвого стресу, зважуйтесь раз на тиждень, найкраще у четвер, і пийте достатньо води — тоді в організму відпаде потреба робити її запаси.

3. Вага стоїть — темп обміну речовин впав. Причиною коливань рівню метаболізму можуть бути:

  1. Сильний та/або затяжний стрес.
  2. Недосипання.
  3. Ендокринні й інші гормональні порушення.
  4. Дисменорія — порушення менструального циклу.
  5. Алкоголь.
  6. Неправильне харчування.
  7. Нестача руху.

Багато з цих факторів проявляються у передклімактеричний період, тобто час, що передує менопаузі. Боятися його не треба, а радше прийняти, як черговий етап життя, і пристосуватися до нього відповідно. Якщо ми хочемо другу половину життя прожити здоровими, активними і — що найголовніше — в своєму тілі, не обтяженому зайвими кг, то слід переглянути і змінити деякі свої звички.

Якщо все робити, як завжди, то і результат буде такий, як завжди.

Тоні Роббінс

Перш за все, раджу кинути пити тим, хто цього ще не зробив. Ви почнете нормально спати, не прокидатиметеся, мов переляка, о 3-ій ночі і ранок будете зустрічати, як пташечка, а не як зомбі, що вчора перебрав. Волосся і шкіра покращиться, настрій вирівняється, ви позбудетеся депресій, станете більш спокійними і щасливими.

По-друге, виділяйте достатньо часу на сон: не менше 7 годин вночі і, за можливості, 30 хвилин сієсти або післяобідного відпочинку удень.

По-третє, слід почати більше ходити і перебувати на природі. Спілкування з природою лікує, сприяє досгягненню нашої внутрішньої гармонії і викликає почуття єдності зі світом.

І, наостанок, треба позбутися перекусів і перейти на триразовий режим харчування.

З книги Джейсона Фанга «Код ожиріння»

Пам’ятаєте давній, бородатий жарт про «їсти один раз, зате цілий день»? Якраз цього робити і не слід. Якщо ми не встигаємо зголодніти у перервах між прийомами їжі, це свідчить про високий рівень інсуліну в крові. Постійно високий рівень інсуліну призводить до розвитку інсулінорезистетності, діабету 2-го типу й ожиріння.

Отже, їжте 3 рази на день, робіть не менше, ніж 4-годинну перерву між прийомами їжі, а якщо хочеться щось перекусити — з’їжте яблуко або грушу.

Хочеться щось з’їсти? З’їш яблуко. Не хочеш яблука? Не хочеш їсти!

Народна мудрість

4. Вага стоїть — ми забули знизити калораж. Буває так, що, захоплюючись скиданням зайвих кілограмів, ми забуваємо скоригувати щоденну норму харчування. Але ж якщо ми менше важимо, то нашому організму потрібно і менше енергії! Якщо вага не рухається протягом 2–3 тижнів, зменшіть щоденний калораж на 100 ккалорій і через тиждень подивіться на результат.

5. Вага стоїть — ми не хочемо, щоб вона падала. Не дивуйтеся, трапляється й таке. Інколи, наближаючись до якоїсь цифри, ми впадаємо у паніку: а що, як я схудну, а цього ніхто не помітить? Або доведеться щось міняти, принаймні гардероб, а я до цього не готова, та й зайвих грошей не має? Або що скаже мама, сусідки, коліжанки на роботі? Деякі з них і так уже дивляться вовком, а то й вголос натякають, що досить уже худнути!

Якщо чоловіки починають дивитися на вас лагідно, ставитися приязно і виявляти увагу, а жінки, навпаки, дивляться вовком, ставляться ворожо і «підкушують», — значить, ваша вага наблизилась до норми. Якщо ви жінка, звичайно.

Із моїх спостережень.

Не панікуйте. Цей шлях проходять усі, хто вирішив змінити себе на краще. Скинувши зайві кг, ви стали конкуренткою багатьом із тих, кого раніше вважали подругами або добрими знайомими. Нічого, переживуть і звикнуть. Або зникнуть із вашого життя, і ви позбудитися зайвих, можливо навіть обтяжливих стосунків. І звільнете місце для нових, заснованих на спільних інтересах і справжній жіночій дружбі.

Будьте здорові!

Ваша Моторна

Будьте в курсі

Жодного спаму!

2 thoughts on “5 причин повільного зниження ваги

  1. Классная статья, спасибо! Я, кстати, задумалась, когда вес не двигался, а хочу ли я, на самом деле, стать еще стройнее? И получилось что-то вроде “здесь хочу, там – не хочу”, вот организм и не знает, кого ему слушать)) по-моему, так же, как периодически перепроверять себя с количеством ккал, и если нужно, уменьшать, так и одновременно проводить рекогнисцировку мыслей и мотивов.

  2. Точно подмечено, Катюша! И периодически проводить корректировку целей, вспоминая, сколько всего достигнутого, и напоминая, чего ещё нужно достичь.

Поділіться своєю думкою